LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odabrao: Milan Bandić

Studentima zabranjeno raditi u gradskim ustanovama

Odlučili smo istražiti što ova odluka točno znači za studente i za gradske ustanove koje zapošljavaju studente.

Odlučili smo istražiti što ova odluka točno znači za studente i za gradske ustanove koje zapošljavaju studente.

Zbog provođenja mjera racionalizacije, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je 1. siječnja donio odluku kojom je zabranjeno zapošljavanje studenata u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba i gradskim ustanovama koje se financiraju iz Proračuna Grada Zagreba. Odluka je donesena uslijed pregovora sa sindikatima i odluke o sklapanju kolektivnih ugovora sa službenicima i namještenicima u upravnim tijelima grada Zagreba, kojima bi se smanjile plaće i broj zaposlenih. Trenutno Grad broji oko 13 000 zaposlenika. Ovom odlukom šteta je nanesena i studentima i gradskim upravnim tijelima te gradskim ustanovama.

U popis gradskih ustanova spada 20 zdravstvenih ustanova, 37 kulturnih ustanova, Hrvatsko narodno kazalište, Klovićevi dvori, 60 predškolskih, 112 osnovnoškolskih i 64 srednjoškolskih ustanova, Pučko otvoreno učilište, Birotehnika, 10 učeničkih domova, ustanove za zaštitu osoba s invaliditetom i druge. Podobriji popis ustanova možete vidjeti na stranicama Grada Zagreba.

Među tim gradskim ustanovima koje su izravno pogođene ovom mjerom nalazi se i Zagrebačko gradsko kazalište „Komedija“. U razgovoru s Nadom Flegar, voditeljicom računovodstva „Komedije“, doznali smo kako ova mjera na njih drastično utječe:

„Mi slobodno možemo zatvoriti Komediju jer mi zapošljavamo samo studente i honorarce.“


Iz Grada Zagreba pak navode kako će se planirane potrebe za određene kadrove rješavati u okviru postojećeg broja zaposlenih unutar sustava Grada Zagreba, odnosno premještajem, a ukoliko se pojave izvanredne potrebe za novim zapošljavanjem, ono će se uz suglasnost gradonačelnika, čelnika gradskih upravnih tijela i ravnateljima ustanova provesti. Svi natječaji za zapošljavanje koji su objavljeni i pokrenuti u 2013. će se ipak privesti kraju.

Pokušali smo dobiti i izjavu Studentskog centra o ovom slučaju. Sanacijski ured nas je preusmjerio na adresu voditelja, na čijoj adresi nismo uspjeli saznati ništa korisno vezano uz ovaj slučaj. Navodno Studentski centar nije ni bio obaviješten o ovoj odluci.

Kao prilog ovoj gradskoj tragikomediji, saznali smo da su se ''otkazi'' studentima u nekim gradskim ustanovama već počeli dijeliti. Radi se o konkretnom slučaju jedne studentice (podaci poznati redakciji), koja je 8. siječnja bez ikakvog objašnjenja od poslodavaca dobila mail u kojem je obaviještena da njene usluge više neće biti potrebne. 

Gradonačelnik je izjavio kako svoju odluku neće povući. Ovo je težak udarac za studente, a mi se samo pitamo - što čovjek, koji je i sam došao za mladih dana studirati u Zagreb, ima protiv studenata i njihove volje za radom? U prilogu vam prosljeđujemo izjavu Grada o ovome slučaju.

Grad Zagreb izjava 1
Grad Zagreb izjava 21
FOTO: FFZG