LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu

Studentima ponuđene brojne mogućnosti na Sajmu stipendija

Ovo je bila izvanredna prilika za sve željne novih iskustava i izazova u budućnosti, ali i boljih mogućnosti koje mogu obogatiti naš sustav školstva. Najvažnije je informirati se, a sve ostalo ide lako.

Ovo je bila izvanredna prilika za sve željne novih iskustava i izazova u budućnosti, ali i boljih mogućnosti koje mogu obogatiti naš sustav školstva. Najvažnije je informirati se, a sve ostalo ide lako.

U prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 11. je listopada 2016. godine održan 12. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO). Sajam je započeo u 10 sati svečanim otvorenjem na kojemu su predstavljene sve mogućnosti koje on nudi. Izvršni direktor Instituta, mr. sc. Ninoslav Šćukanec, pozdravio je organizatore i posjetitelje te se osvrnuo na sve što su prethodna izdanja Sajma postigla te koji su daljnji ciljevi koji će budućim stipendistima omogućiti bolje prilike za obrazovanje i zapošljavanje.

Istaknuo je da, prema istraživanjima Eurostudenta, samo 23 posto studenata prima stipendiju te da se na toj brojci mora poraditi. Kao posebnu je novinu ovogodišnjeg Sajma, s jedne strane,  istaknuo Hrvatski kutak koji nudi stipendije za studiranje u Hrvatskoj, posebnu pažnju pridajući osjetljivim društvenim skupinama. Time se nastoji povećati pravednost u visokom obrazovanju. S druge se strane Sajmom želi postići i jačanje internacionalizacije i akademske mobilnosti.

– Internacionalizacija i akademska mobilnost imaju pozitivan utjecaj, s jedne strane, na osobni razvoj pojedinca i povećanje njegove zapošljivosti kada završi studij, a s druge strane imaju također vrlo pozitivan učinak na rast kvalitete visokih učilišta i njihovih studijskih programa. – rekao je mr. sc. Ninoslav Šćukanec, koji je posebno pozdravio njemačke goste, ovogodišnje posebne partnere Sajma.

Na Sajmu je sudjelovalo više od 50 izlagača iz Hrvatske te 12 zemalja Europe i svijeta, s posebnim naglaskom na Njemačkoj, koji su maturantima i studentima mogli ponuditi više od pet tisuća stipendija. Tu su se također našle i različite institucije i organizacije poput državnih institucija, jedinica regionalne i lokalne samouprave, hrvatskih i inozemnih javnih i privatnih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola, zatim veleposlanstva i stranih kulturnih centara, privatnih tvrtki te nevladinih organizacija i zaklada. Posebna su kategorija bile studentske udruge s područja grada Zagreba koje su studentima mogle ponuditi mnoge aktivnosti u svrhu poboljšanja kvalitete vlastitoga studija te pružiti priliku za mobilnošću.

– Mogućnosti koje se otvaraju volontiranjem i djelovanjem u studentskim udrugama često ostaju nepoznanica široj studentskoj populaciji, stoga je uključivanje studentskih udruga u manifestacije poput Sajma stipendija efikasan način edukacije i diseminacije informacija među mladima. ESN Zagreb, kao i, vjerujem, sve druge ovdje prisutne udruge, zahvalan je na prilici sudjelovanja u ovom događaju te se nadamo da će što veći broj studenata prepoznati prednosti aktiviranja u radu studentskih udruga. – rekla je Matea Kladarić, potpredsjednica udruge ESN Zagreb.

FOTO: Edin Tuzlak/Institut za razvoj obrazovanja

U bogatome sadržaju koji je Sajam ponudio mnogim zainteresiranim posjetiteljima poseban je bio speed dating sa stipendistima. Tako su svi zainteresirani mogli čuti mnogo toga o mobilnosti i studentskim razmjenama od simpatičnih stipendista koji su posjetili Njemačku, Španjolsku, Poljsku, Nizozemsku i mnoge druge zemlje. Podijelili su svoja iskustva o tehnikalijama prije polaska na put, snalaženju u nepoznatom okružju te što im se negativno, a što pozitivno dogodilo. Kroz smijeh su prepričavali anegdote o samostalnom životu te različitim osobama koje su imali priliku upoznati. Svi su naglasili osobni rast kojega su postali svjesni nakon povratka kući.

– U prošlom semestru otišla sam na razmjenu u Poljsku pomoću Erasmusa. Mislim da postoje dvije vrste ljudi koji idu na razmjenu: jedni koji na to gledaju kao avanturu i jedva čekaju, te drugi koji umiru od straha. Ovo drugo sam bila ja, na kraju nisam htjela ići, mislila sam da ću biti sama, ali čim dođeš tamo, shvatiš da je sve bilo u tvojoj glavi. To je iskustvo koje je neprocjenjivo i koje bi svaki student trebao doživjeti. – rekla je Lucija koja studira pedagogiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu.

– Odabrala sam Nizozemsku jer mi se sviđao mentalitet te zemlje i zemlja općenito. Na mom fakultetu priznali su mi kolegije koje sam tamo odslušala kao izborne, a jako mi se svidio njihov način rada jer je potpuno drugačiji od našeg: više se traži logičko razumijevanje od učenja napamet. – istaknula je Maja s Pravnog fakulteta kojoj se najviše svidjela multikulturalnost te poručila svima da odu na studentsku razmjenu jer je to neprocjenjivo iskustvo koje čovjeka izgrađuje iznutra.

Osim puno smijeha i lijepih iskustava koje su potencijalni stipendisti mogli čuti, posebnu su atrakciju predstavljali simulator letenja avionom MIG te aplikacija Slavni dvojnik. Kompjuterski simulator letenja avionima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane predstavio se na štandu Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Simulator se sastoji od originalnog sjedala aviona povezanog s računalom i ekranom na kojemu se prikazuje let.

FOTO: Edin Tuzlak/Institut za razvoj obrazovanja

Ovo je bila izvanredna prilika za sve željne novih iskustava i izazova u budućnosti, ali i boljih mogućnosti koje mogu obogatiti naš sustav školstva. Najvažnije je informirati se, a sve ostalo ide lako. Za sve one koji su u mogućnosti, svakako preporučujemo Sajam stipendija koji će se 13. listopada 2016. godine održati i u Rijeci.

– Društvu znanja možemo težiti samo ako svi u njemu ravnopravno sudjelujemo. – poručila je dr. sc. Petrić, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice, najdugovječnijeg partnera Sajma.

FOTO: EDIN TUZLAK/INSTITUT ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA