LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zlostavljanje na ADU-u

Studentice i studenti ADU-a doživjeli seksualno zlostavljanje, dekanica pozvala sve da se jave

Studenti i studentice mogu se obratiti radnoj skupini ADU-a ako su doživjeli ili imaju saznanja o seksualnom zlostavljanju na toj instituciji.

Studenti i studentice mogu se obratiti radnoj skupini ADU-a ako su doživjeli ili imaju saznanja o seksualnom zlostavljanju na toj instituciji.

Na Facebook stranici Nisam tražila koja je pokrenuta nedugo nakon istupa glumice Milene Radulović koja je optužila profesora i redatelja Miroslava Miku Aleksića za silovanje, pojavila su se i svjedočanstva studentica iz Hrvatske s Akademije dramske umjetnosti. Nedugo nakon toga reagirala je dekanica ADU-a Franka Perković Gamulin koja moli svih da joj pomognu i prijave takve slučajeve.

U prvoj ispovijesti djevojka govori o zlostavljaču koji je mrtav i koji je, kako ona navodi u svjedočanstvu, godinama pripreme za prijemni odrađivao s maloljetnicama u krevetu

“Molim vas, anonimno, zlostavljač je mrtav. Ne može ga se optužiti niti se on može braniti, ali mnogo znači...

Objavljuje Nisam tražilaUtorak, 19. siječnja 2021.

Drugo svjedočanstvo govori o profesoru glume koji je od studentica tražio da rade intimne stvari pred njim.

“Na našu Akademiju je došao novi profesor glume, očito zaposlen u političkoj smjeni više profesora. Rečeno nam je da će...

Objavljuje Nisam tražilaPonedjeljak, 18. siječnja 2021.
Dekanica Perković Gamulin obratila se kolegicama i kolegama s pismom u kojemu navodi da su ju snažno pogodila svjedočanstva objavljena na stranici Nisam tražila te komentari studentica i studenata koji su uslijedili:

– Moja je odgovornost, kao i odgovornost svih nas na Akademiji da reagiramo konkretno i žurno. Molim vas, sve naše studente i alumne, da mi pomognete da što prije utvrdim činjenice o slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja kojima ste bili ili jeste izloženi ili o njima imate saznanja.

Razumijem da neće biti jednostavno prevladati strah i sram, ali bez vašeg sudjelovanja nećemo moći puno napraviti. Otvorili smo više kanala putem kojih možete pružiti informacije o konkretnim slučajevima i učinit ćemo sve da zaštitimo vašu anonimnost. 

Jutros smo u dugovoru sa Studentskim zborom ADU osnovali radnu skupinu nastavnica, nastavnika i studenata koji će pokušati prikupiti podatke i utvrditi činjenice pa se obratite bilo kome od nas:

izv. prof. art. Franka Perković, dekanica, 0994884455; franka.perkovic@gmail.com
doc. art. Zvonimir Jurić, prodekan za nastavu, 0915219476; juric_zvonimir@yahoo.com
doc. art. Hana Jušić, hana.jusic@gmail.com
doc. ar. Jasna Žmak, jasnazmak@gmail.com
Martina Marasović, SZ ADU, m.marasovic@gmail.com

Kolege iz Studentskog zbora poslat će vam i Google Forms anketu koja će jamčiti potpunu anonimnost e-adresa pošiljatelja. 

Kontaktirala sam Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, pa očekujem i njihovu stručnu podršku.

Drage kolegice, dragi kolege, molim vas da se odazovete jer – ovo je važno. Važno je za školu, važno je za profesiju, ključno za zdravlje društva u kojem živimo.

FOTO: PIXABAY