LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Ivom Lončar, stipendisticom Growww Female Engineers Scholarship Programmea

Studentica o programu stipendiranja kojim je pomakla vlastite granice, ostvarila novčanu nagradu i bogato iskustvo

Prošlogodišnja stipendistica Growww Female Engineers Scholarship Programmea otkrila nam je kako je ona došla do stipendije, kako se ona odrazila na daljnji tijek njezina obrazovanja, kako je tekao selekcijski postupak, a podijelila je i savjete za sve one studentice koje će se tek prijaviti.

Prošlogodišnja stipendistica Growww Female Engineers Scholarship Programmea otkrila nam je kako je ona došla do stipendije, kako se ona odrazila na daljnji tijek njezina obrazovanja, kako je tekao selekcijski postupak, a podijelila je i savjete za sve one studentice koje će se tek prijaviti.

Do 15. prosinca otvorene su prijave na Growww Female Engineers Scholarship Programme kojim MOL Grupa stipendira studentice s 3000 eura, pruža im priliku za početak karijere u jednoj od najvećih regionalnih naftnih korporacija te ih dodatno upoznaje s energetskim sektorom. Više informacija o samom programu nalaze se na INA-inoj internetskoj stranici. Da se radi o jedinstvenom programu koji pruža i puno više od financijske podrške, potvrdila nam je prošlogodišnja stipendistica – Iva Lončar.

Ova studentica diplomskog studija smjera Seizmologija i fizika čvrste Zemlje Geofizičkog odsjeka na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu otkrila nam je kako je ona došla do stipendije, kako se ona odrazila na daljnji tijek njezina obrazovanja, kako je tekao selekcijski postupak, a podijelila je i savjete za sve one studentice koje će se tek prijaviti.

– Osvajanje stipendije u sklopu Growww Female Engineers Scholarship Programmea svakako mi je pomoglo jer su akademska zajednica, kao i industrija prepoznali moj potencijal, što vjerujem da će mi pomoći otvoriti vrata u budućem zaposlenju. – istaknula je Iva Lončar.

Pojasnila je i čime se ona posebno istaknula u odnosu na druge kandidatkinje, odnosno zašto je stipendija pripala baš njoj:

– Sve su kandidatkinje bile stvarno dobre i danim problemima pristupile su na potpuno drugačije načine. Izdvojila bih par stvari za koje mislim da su baš mene istaknule u odnosu na druge kandidatkinje tijekom cijelog procesa. U motivacijskom pismu nisam samo slijepo slijedila pitanja i na njih odgovarala, nego sam nastojala u to pismo i unijeti sebe, pokazati svoju osobnost. Drugo, u intervjuu, kao posljednjem selekcijskom krugu za finale, nisam govorila ono što mislim da se od mene želi čuti, nego sam govorila ono što stvarno mislim. Po meni je to jako važno jer tako pokazujete pravog sebe, a time i djelujete najsigurnije u sebe. Nije problem i ako u nečemu pogriješite (npr. spetljati se u izgovoru), važno je samo udahnuti duboko i nastaviti dalje, a ne dopustiti da te ta pogreška obeshrabri.

Posljednja stvar koju bih istaknula, a za koju mislim da je daleko najvažnija, jest dobro uvježbati svoju prezentaciju i nastup. Za individualnu prezentaciju bilo nam je dano 10 minuta prezentiranja, što je jako važno ispoštovati. Neke kandidatkinje pokušale su što više reći u tih 10 minuta. Ja sam se usredotočila na to da možda manje kažem (čime ostavljam prostora za pitanja koja su slijedila) što mi je omogućilo da pričam sporije i staloženo. U nastupu je vrlo važno da ostavite dojam sigurnosti u sebe i da izlažete glasno, jasno i ne brzo, a to možete postići samo ako puno vježbate (čak i pred ogledalom).

Navela je i da se radi o posebnom programu zato što je usmjeren isključivo studenticama koje se potiče na razvijanje potencijala:

– Ovaj program stipendiranja poseban je po tome što je usmjeren isključivo mladim studenticama STEM područja, budućim inženjerkama, kako bi ih se potaknulo na daljnje razvijanje potencijala. Program potiče mlade djevojke na upisivanje studijskih programa iz STEM područja i zapošljavanje u industrijama koje su još uvijek pretežito muške.

Growww Female Engineers Scholarship Programme ne podrazumijeva samo dodjelu stipendije već i niz drugih segmenata. Naša je sugovornica pojasnila o čemu se radi i zašto je to posebno važno:

– Mimo same novčane nagrade, Growww Female Engineers Scholarship Programme nudi priliku sudjelovati na konferencijama, kao i posjetiti jednu od MOL-ovih lokacija i na taj način direktno se upoznati s radom u energetskoj industriji iz prve ruke. Ovo iskustvo svakako bi nam moglo biti od koristi jer bismo nakon završetka studija mogle dobiti i ponudu za posao na temelju poslovnih potreba MOL-a i tvrtki u Grupi, među kojima su INA, Tifon, Slovnaft, kao i brojne proizvodne lokacije.

Ispričala nam je što je nju najviše potaknulo da se prijavi na program:

– U natjecanju za Growww Female Engineers Scholarship Programme stipendiju vidjela sam priliku u kojom bih ostvarila novo iskustvo te pokazala svoj potencijal. Cijelo natjecanje mi se činilo kao odlična prilika za pomaknuti svoje vlastite granice i okušati se u nečemu novom. Svakako se pokazalo kao odlična prilika jer su mi ispunjena sva očekivanja, a uz novčanu nagradu, ostvarila sam i bogato iskustvo koje me dalje potiče u napretku i profesionalnom ostvarivanju.

Otkrila nam je kako teče proces prijave, što se zahtijeva od potencijalnih kandidatkinja, što im eventualno mogu biti prepreke, kako ih savladati, kako ih je ona riješila: 

– Prvi se selekcijski krug sastojao od motivacijskog pisma, potvrde o redovnom studiranju, CV-a te potvrde o dobrom poznavanju engleskog jezika. Drugi se krug sastojao od online testiranja, gdje su različitim tekstovima provjeravali naše logičke vještine, motoriku, zaključivanje, neke računske operacije, snalaženje u stresnim situacijama i slično. Zadnji se selekcijski krug sastojao od polusatnog intervjua s predstavnicom INA-e, dijelom i na engleskom jeziku, kako bi provjerili koliko ga dobro poznajemo. Pripreme su trajale tri mjeseca, kako su se odvijali i selekcijski krugovi. Uz izvršavanje redovnih obveza na fakultetu, tijekom pripreme za Growww Female Engineers Scholarship Programme bilo je puno istraživanja, obavljanja danih zadataka i vježbanja prezentiranja na engleskom jeziku.

Već samim ulaskom u finale osjećala sam da sam napravila veliku stvar, da sam prepoznata, čime sam si otvorila vrata tog sustava, a pobjeda je došla kao kruna i potvrda da se moj veliki trud isplatio. Nama koji smo nakon svega toga ušli u finale dodijelili su individualni zadatak – prezentaciju koju smo trebali napraviti do finala. Samo finale u Budimpešti trajalo je dva dana. Prvi su nas dan natjecanja rasporedili u internacionalne grupe. Ja sam bila u grupi s djevojkama iz Pakistana, Slovačke i Mađarske s kojima sam zajednički radila na rješavanju zadanog strateškog izazova, pri čemu smo morale prezentirati sposobnost korporativnog timskog rada razrađujući cilj, strategiju, analizu... Drugi dan prezentirali smo grupne prezentacije koje smo pripremali dan prije te individualnu prezentaciju za koju sam se pripremala mjesec dana.

Tijekom cijelog procesa selekcija i priprema bilo mi je vrlo važno dobro balansirati vremenom kako moje fakultetske obveze, na već ionako teškoj akademskoj godini, ne bi patile. Dobra organizacija vremena omogućila mi je kvalitetno odrađivanje redovnih zadataka, kao i pripremu za sve etape Growww Female Engineers Scholarship Programmea. Svakako bih preporučila čitanje što više literature i vježbanje prezentiranja na engleskom jeziku. 

Sada, kada je ovo bogato iskustvo iza Ive, ona ima važnu poruku za sve one studentice koje razmišljaju o prijavi:

– Drage STEM studentice koje ovo čitate, a razmišljate o prijavi, prvo bih vam željela reći da je sve moguće ako to stvarno želite i nemojte se obeshrabriti ako vam netko kaže suprotno. Ostvarenje svih snova leži u vjeri, upornosti, trudu, organizaciji i marljivom radu. Jako je važno biti fokusiran na cilj. Put do dobrih rezultata često je dug, težak i pun uspona i padova, ali zbog toga ne treba odustajati, nego nastavljati dalje jer će tada uspjeh biti još slađi. Zato samo sretno i hrabro!

FOTO: PR FOTO