LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

Ponovno nezadovoljstvo naplatom stanarine; SC tvrdi da se maksimalno išlo na dobrobit studenata

Studentica SD-a „Cvjetno naselje“ nezadovoljna je naplatom punog iznosa stanarine za svibanj unatoč tome što se u studentski dom vratila tek 14. svibnja. Iz SC-a tvrde da se radilo na dobrobit studenata te da isti po povratku u dom potpisuju ugovor kojim pristaju na naplatu stanarine sukladno cjeniku.

Studentica SD-a „Cvjetno naselje“ nezadovoljna je naplatom punog iznosa stanarine za svibanj unatoč tome što se u studentski dom vratila tek 14. svibnja. Iz SC-a tvrde da se radilo na dobrobit studenata te da isti po povratku u dom potpisuju ugovor kojim pristaju na naplatu stanarine sukladno cjeniku.

Pandemija koronavirusa i otkazivanje nastave uživo razlog je zašto su studenti proteklih mjeseci u velikoj većini boravili u svojim domovima, a ne u studentskom smještaju. Tada nitko nije znao koliko će to dugo trajati niti kakve će posljedice ostaviti. Krajem ožujka dogodio se i snažan potres u Zagrebu zbog kojega je mnogo građana ostalo bez krova nad glavom, pa im je osiguran smještaj u Studentskom domu Cvjetno naselje. Tako su studenti ostali bez svojih domskih soba, odnosno studenti koji su inače boravili u 1, 2. i 3. paviljonu smješteni su u prazne sobe ostalih paviljona ako su se odlučili ondje vratiti.

Studentski centar Zagreb iz tih im je razloga osigurao neplaćanje stanarine i paušala za smještaj na Cvjetnom u paviljonima 1, 2 i 3 u slučaju da se trenutno ne nalaze ni u jednom domu. Međutim, javila nam se jedna studentica s tvrdnjom da je morala platiti cijeli iznos stanarine u svibnju, iako je inače bila smještena u jednom od spomenutih triju paviljona te je, zajedno s još nekim kolegama, izbačena iz doma nakon potresa

– Vratila sam se u dom 14. 5, što bi značilo da su mi naplatili 14 dana zraka. Građanima koji su se doselili u naselje država je svakako plaćala smještaj.

Navodi i kako je pojedinim studentima dopušteno neplaćanje pune cijene stanarine iako su u domu boravili u svibnju, a nisu bili ni prijavljeni. Postavlja se pitanje zašto je dijelu njih naplaćena puna cijena smještaja i zašto se ne gleda datum doseljenja. Iz tog smo razloga kontaktirali Studentski centar u Zagrebu. Informaciju o navodnom neplaćanju stanarine dijela studenata koji su neprijavljeno boravili u domu u svibnju sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak nije komentirao.

Naglasio je kako nijedan student nije izbačen iz studentskoga doma te se mobilizacija SD-a Cvjetno naselje odvila sukladno odluci Stožera civilne zaštite RH, a ne Studentskog centra Zagreb.

– Studentski centar Zagreb požrtvovno je organizirao premještaj zatečenih studenata u slobodne kapacitete SD-a Stjepan Radić uz maksimalno moguće pridržavanje mjera zaštite od prenošenja zaraze koronavirusom, čemu je dokaz kako se niti jedan djelatnik ili student nije zarazio tijekom takve akcije. – navodi.

Istaknuo je kako se nijednom stanaru koji se vodi kao useljen u prva tri paviljona Cvjetnog naselja nije naplatio smještaj od sredine ožujka 2020. godine. Isto tako, svim je studentima stanarima prvih triju paviljona omogućen smještaj po povratku u Zagreb, a snose trošak smještaja sukladno kategoriji gdje su smješteni. Taj se isti trošak smještaja obračunava sukladno mjesečnom cjeniku smještaja, a na što stanari pristaju potpisivanjem ugovora prilikom useljenja u studentski dom. Stoga, studenti koji su useljeni u studentske domove i fizički se tamo nalaze plaćaju redovitu cijenu smještaja sukladno kategoriji smještaja koju koriste.

Također, studentici je naplaćen puni iznos jer se, prema obračunu stanarine koji stoji na stranici SC-a, studentima po povratku u dom naplaćuje puni iznos ako se u isti vraćaju od 1. do 15. u mjesecu, odnosno, plaćaju samo paušal ako se vraćaju jedan dan od 16. u mjesecu do kraja mjeseca. Prema tome, da se naša sugovornica vratila u smještaj samo dva dana kasnije, platila bi samo paušalni iznos. Studentica spornim ističe da je riječ o studentima koji se ne mogu vratiti u svoje sobe koje su im ranije bile dodijeljene u jednom od prvih triju paviljona, već su smješteni u neku od slobodnih soba te bi im se baš zbog toga trebalo izaći u susret.

– U ovoj cijeloj situaciji u kojoj smo mi studenti, ali i naši roditelji izgubili posao ili su primanja drastično smanjena, meni, a vjerujem i drugim studentima, svaka lipa znači. – ističe studentica.

Iz SC-a kažu kako se takvim pristupom išlo maksimalno na dobrobit studenata, a sve su se odluke donosile sukladno mogućnostima u izvanrednom stanju u Republici Hrvatskoj. Ukoliko su studenti nezadovoljni ili je nejasno zašto plaćaju određeni iznos, pozvani su obratiti se upravama domova, Poslovnici za smještaj studenata ili Uredu sanacijskog upravitelja SC-a Zagreb te će tako dobiti sva potrebna objašnjenja.

Ako je osobna imovina studenata oštećena ili ukradena/nestala, može se podnijeti prijava prilikom preuzimanja osobnih stvari tako što se napravi zapisnik i upućuje ga se upravi studentskog naselja i Uredu sanacijskog upravitelja Studentskog centra Zagreb.

FOTO: STUDENTSKI.HR