LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Moot Court Croatia

Studenti zaslužni za prvo online suđenje u Hrvatskoj

Studentsko natjecanje Moot Court Croatia prvi se put održalo na online platformama. A ove je godine u njegovu sklopu prvo mjesto zauzeo tim 777 sa Sveučilišta u Splitu.

Studentsko natjecanje Moot Court Croatia prvi se put održalo na online platformama. A ove je godine u njegovu sklopu prvo mjesto zauzeo tim 777 sa Sveučilišta u Splitu.

U nedjelju, 17. svibnja 2020, održano je finale natjecanja Moot Court Croatia. Riječ je o natjecanju studenata prava koje udruga eSTUDENT, odnosno njen riječki tim, provodi u obliku simuliranog suđenja već osmu godinu zaredom. Ova godina bila je drugačija od ostalih jer su natjecatelji umjesto na Županijskom sudu u Rijeci suparnike tužili na platformi Zoom. 

– Završnica je započela 15. svibnja sa ždrijebom na kojem su izabrani tužitelji i tuženici za ročišta u polufinalu. Polufinalna ročišta odvila su se 16. svibnja. Ročišta u polufinalu bilo je četiri, a u njima su sudjelovali timovi 321, 395, 777 i 999. Suci na 1. i 2. ročištu u polufinalu bili su Josip Perić, kao predsjednik sudskog vijeća, Marija Beber i Katarina Oguić. Suci na 3. i 4. ročištu u polufinalu bili su Iva Babić, predsjednica sudskog vijeća, Filip Dmitrašinović i Miran Maćešić. Tim 395 i tim 777 proglašeni su finalistima. Na finalnom ročištu sudila su četiri suca: Maja Matijević, Petar Petrić, Martina Prpić i Marijana Soldo. – ističu organizatori.

Navode i da je prvo mjesto pripalo timu 777 sa Sveučilišta u Splitu.

– Članovi pobjedničkog tima su Loren Korlaet, Tomislav Milutinović, Antea Radić te Mario Jukić koji je ujedno i najbolji govornik ovogodišnjeg MCC-a. Prvo mjesto dobilo je praksu u partnerskim odvjetničkim uredima i kotizacije za ljetnu pravnu školu u Inter-University Centre Dubrovnik. Najbolji govornik dobio je Pravni leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža te stipendiju u IUC-u u Dubrovniku. Obuku za medijatore u Hrvatskoj udruzi za mirenje, kao nagradu za najbolji pisani podnesak, osvojili su članovi tima 999. – dodaju. 

Član pobjedničkog tima 777 Loren Korlaet MCC vidi kao dobru priliku za stavljanje teorijskog znanja na test te smatra:

– Ovo natjecanje ima svoje ime i vjerujemo da se jednog dana možemo pozvati na to da smo sudjelovali na jednom takvom natjecanju sa zapaženim rezultatom. To je prvi dodir nas kao mladih osoba koje nemaju iskustva u praksi s jednim slučajem koji pratite od početka do kraja i gdje vodite jedno istraživanje pravnih normi različitih mogućih interpretacija i pokušavate naći najbolje rješenje za stranu koju zastupate, a to je nešto što nas sve čeka sutra.

FOTO: FLICKR