LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Studenti UNIRI-ja mogu upisati izborne kolegije iz područja rodnih studija – program mikrokvalifikacija 

U sklopu projekta „Rod u suvremenim kontekstima i prijeporima” uvode se izborni rodnostudijski kolegiji iz područja kulturologije, filozofije, ekonomije, prava i medicine.

U sklopu projekta „Rod u suvremenim kontekstima i prijeporima” uvode se izborni rodnostudijski kolegiji iz područja kulturologije, filozofije, ekonomije, prava i medicine.

S novom akademskom godinom dolaze i noviteti na riječkom Sveučilištu u obliku provedbe programa mikrokvalifikacija iz rodnih studija u sklopu projekta Rod u suvremenim kontekstima i prijeporima.
 

Projekt je usmjeren na uvođenje programa mikrokvalifikacija iz područja rodnih studija na Sveučilištu u Rijeci, što znači da od ove akademske godine studentice i studenti Sveučilišta u Rijeci mogu upisati izborne (communis) kolegije koji pokrivaju teme iz područja rodnih studija. – stoji na stranici Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci.


Program mikrokvalifikacija


Radi se o otvorenom personaliziranom obrazovnom programu koji bi u prvoj godini provođenja omogućio studenticama i studentima Sveučilišta u Rijeci upis rodnostudijskih kolegija iz područja kulturologije, filozofije, ekonomije, prava i medicine. Po završetku programa, studenticama i studentima dodijelit će se dodatak diplomi. 
 

Važno je napomenuti kako u Republici Hrvatskoj ne postoji niti jedan akreditirani program visokoškolskog obrazovanja iz znanstvenog polja rodnih studija, stoga ovaj program predstavlja znanstveno – obrazovni novum na nacionalnoj razini, što je ujedno u skladu s ciljem Plana rodne ravnopravnosti Sveučilišta u Rijeci. – poručuju iz Centra za ženske studije.


Nositelj programa je Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a izvoditelji programa su Filozofski fakultet, Ekonomski fakultet, Pravni fakultet te Medicinski fakultet mikrokvalifikacije u Rijeci.

Program mikrokvalifikcije Rod u suvremenim kontekstima i prijeporima traje tri semestra po sljedećem rasporedu:
 

Zimski semestar 2023/2024.


Filozofija seksualnosti
Snježana Prijić Samaržija, 3 ECTS (Filozofski fakultet)

Ljudska seksualnost
Goran Arbanas, 1,5 ECTS (Medicinski fakultet)
 

Ljetni semestar 2023/2024.


Bioetika i žensko pitanje
Snježana Prijić-Samaržija, 3 ECTS (Filozofski fakultet)

Živjeti s dijabetesom – pogled s obzirom na spol
Dubravka Jurišić-Eržen, 1,5 ECTS (Medicinski fakultet)

Antidiskriminacijsko pravo
Sanja Barić, Emilia Mišćenić, Adrijana Martinović 5 ECTS (Pravni fakultet)
 

Zimski semestar 2024./2025.


Ekonomija roda
Ana Marija Sikirić Simčić, 3 ECTS (Ekonomski fakultet)

Rod, seksualnost, identiteti – od opresije do ravnopravnosti,
Brigita Miloš, 3 ECTS (Filozofski fakultet)

Feminizam i tijelo
Brigita Miloš, 5 ECTS (Filozofski fakultet)

 

Svi kolegiji programa mikrokvalifikacije Rod u suvremenim kontekstima i prijeporima uvršteni su u popis zajedničkih izbornih kolegija Sveučilišta u Rijeci. Sva pitanja vezana za upis i pohađanje mikrokvalifikacije Rod u suvremenim kontekstima i prijeporima postavite e-mailom na adresu bmilos@uniri.hr i czsrijeka@gmail.com.


 
FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT/UNIRI