LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nedostatak kapaciteta

Studenti u panici zbog malih kvota na diplomskom studiju Arhitekture

Na diplomskom studiju Arhitektura i urbanizam u Zagrebu, mjesta ima za samo 137 studenata, a prijave pristižu s čak četiri fakulteta.

Na diplomskom studiju Arhitektura i urbanizam u Zagrebu, mjesta ima za samo 137 studenata, a prijave pristižu s čak četiri fakulteta.

Upisi na diplomski studij predstavljaju još jedno stresno razdoblje u studentskom životu, ali razina stresa znatno je viša kad vam konkurenciju čine studenti s čak četiri fakulteta. Takva situacija događa se svake godine na diplomskom studiju Arhitektura i urbanizam u Zagrebu na koji se prijavljuju studenti iz Zagreba, Osijeka, Splita i Mostara.

Nakon objave rang liste 27. rujna 2023. godine, obratila nam se studentica tog fakulteta koja se nakon pogleda na ljestvicu osjećala bespomoćno. 
 

„Problem je što na popisu piše samo prosjek ocjena, ali ne i broj bodova. Ispod crte se našlo 50-60 „negativno ocijenjenih“ portfolija za koje nema nikakvog objašnjenja. Upisna kvota je 135 studenata za diplomski studij, što nije dovoljno za četiri hrvatska studija (ZG, ST, OS, MO).“ – ispričala je studentica.


Nadalje, roditelji studenata koji dolaze iz Mostara, upozorili su da prednost pri upisu diplomskog studija imaju zagrebački studenti. Kontaktirali smo Arhitektonski fakultet u Zagrebu, ali na pitanje jesu li zagrebački studenti imali prednost nad ostalim studentima pri upisu na diplomski studij, nismo dobili odgovor.

Međutim, portal Bljesak.info razgovarao je s roditeljima mostarskih studenata te iznio nekoliko tvrdnji oko upisa.
 

„Oni koji su malo duže u ovom svijetu na rezultate ovih upisa nisu reagirali nevjericom, a među zagrebačkim studentima odavno se ukorijenila priča kako na njihovo Sveučilište i ne dolazi previše studenata sa strane.“ – stoji u članku.


Poražavajuća je i činjenica da je od dvadesetak prijavljenih mostarskih studenata, samo njih troje upisalo diplomski studij u Zagrebu.
 

„Mladi studenti ističu kako od njih dvadesetak, troje studenata je upalo, a među ovim ostalim koji im mašu ispod crte je i dobitnik Dekanove pohvalnice. Vjerujemo da je onda i dekanica Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Mostaru polaskana ovim rang mjestom.“ – naveli su.


Iz Arhitektonskog fakultet u Zagrebu priopćili su nam da je u akademskoj godini 2023./2024. prvi put prvi semestar diplomskog studija Arhitektura i urbanizam upisalo 137 studenata.

Na pitanje zašto se kod ocjenjivanje portfolija naveo samo prikaz prosjeka ocjena studenta, bez prikaza broja bodova ili dodatnog objašnjenja, kratko su nam objasnili selekcijski proces.
 

„Odabir studenata za upis obavljao se na temelju portfolia i prosjeka ocjena na prethodnom stupnju obrazovanja. Portfolio je eliminacijski i ocjenjuje se sa zadovoljio ili nije zadovoljio. Prosjek ocjena je objektivna činjenica koju utvrđuje visoko učilište na kojem je student stekao prijediplomsku razinu obrazovanja.“ – objasnili su s Fakulteta.


Za mjesto na diplomskom studiju, prijavilo se 197 kandidata, a mjesta je bilo samo za njih 137. Studenti imaju mogućnost upisati takav diplomski studij samo u Zagrebu i Splitu, iako kandidati pristižu s četiri sveučilišta. No, izgleda da do povećanja kapaciteta neće doći u skorijoj budućnosti.
 

„Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne raspolaže prostornim i ljudskim kapacitetima kako bi povećao upisnu kvotu i primio sve zainteresirane studente.“ – kratko su odgovorili.


Studenti koji nisu upali na diplomski studij, nažalost nemaju drugih opcija, osim javnog istupa.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA