LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati ankete

Studenti smatraju tvrtke i pojedince zaslužnima za procvat IT industrije u Hrvatskoj

Unatoč tome što profesorica Divjak smatra da su fakulteti zaslužni za procvat IT industrije u Hrvatskoj jer obrazuju stručnjake koji danas u njemu rade, studenti koji studiraju nešto iz IT područja načelno se ne slažu s tim.

Unatoč tome što profesorica Divjak smatra da su fakulteti zaslužni za procvat IT industrije u Hrvatskoj jer obrazuju stručnjake koji danas u njemu rade, studenti koji studiraju nešto iz IT područja načelno se ne slažu s tim.

Nedavno smo na portalu Studentski.hr proveli anketu o procvatu IT industrije za koji su, prema mišljenju bivše ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak zaslužni, između ostalih, škole i fakulteti.
Vezano: Divjak smatra da su za procvat IT industrije zaslužni i fakulteti – slažete li se?
Većina mladih, uglavnom starih između 19 i 25 godina studiraju nešto iz područja IT-ja, točnije njih 60%. Odgovore su poslali studenti TVZ-a, FOI-ja, FERIT-a, PMF-a i Veleučilišta u Bjelovaru kada govorimo o onima koji studiraju nešto iz spomenutog područja.

75% anketiranih ne smatra da su fakulteti zaslužni za procvat hrvatske IT industrije. Neki su čak u odgovorima navodili da su na fakultetu uhljebi te da su za uspjeh zaslužni pojedinci. Bilo je i onih odgovora u kojima je bolje argumentirano mišljenje:
– Nisu zaslužni jer se na fakultetima studente „tlači” s gradivom koje im uopće nije potrebno i ne koristi se aposlutno nigdje, također program obrazovanja ne mislim da je star, već prastar. Radi se u programima koji se nigdje ne koriste, verzije su također stare. Završiš fakultet misleći da znaš nešto, a zapravo ne znaš ništa, previše puste beskorisne teorije, a premalo praktičnog dijela i dalje. Zaslužnost za procvat IT industrije u RH pripisujem akademijama pojedinih tvrtki, mentorstvu te samouku.

– Pojedince! Najveći svjetski stručnjaci su dokaz da se na fakultetu dobije samo zrno znanja koje je potrebno za poslovanje. Svaka osoba se može obrazovati kroz razne radionice, tečajeve i putem interneta. Ali to je naravno za one koji žele naučiti i sami se obrazovati. Fakulteti svakako mogu pomoći u usmjeravanju, ali daleko od toga da su oni za nešto zaslužni, pogotovo jer pričamo o hrvatskom školstvu i obrazovanju koje je puno rupa i nesmislenosti.

– Na primjeru mog smjera, stručni studij automatike na FERIT-u. O PLC-u se ne priča do zadnjeg semestra, do kraja druge godine se radi jako malo specifičnih predmeta koji su vezani za automatiku, ali zato smo učili o protokolima koji su se koristili prije 40 godina, a industrijski standardi današnjice nisu ni spomenuti da postoje, a ne nešto više.

– Način učenja je zastario, svi uspješni studenti naših fakulteta se uče sami ili nauče na poslu poslije faksa, osim toga fakulteti biraju profesore koji su uspješni u svome polju, ali ne gledaju da li su dobri profesori.

– Zaslužne su privatne tvrtke koje rade na tome da stvaraju dobar kadar preko studentskih praksi i slično. Na fakultetima se ne uči ono što je u industriji potrebno.

– Bolja povezanost fakulteta s tvrtkama i poslovnim subjektima i uvođenje kvalitetnije prakse. Najzaslužniji su investitori koji su uspjeli dovući stručnjake iz različitih dijelova svijeta i države s konkurentnim primanjima.

– Prilagodba fakulteta na potrebe IT industrije u Hrvatskoj je prespora, a količina programera i drugih IT stručnjaka potrebnih na tržištu drastično veća nego što ih fakulteti uspijevaju osposobiti. Zaslužni su mladi ljudi koji se u velikoj mjeri samostalno obrazuju (van fakulteta) i IT tvrtke koje dobro barataju ljudskim potencijalom i uspješno iskorištavaju trenutačan nedostatak konkurencije na ovim prostorima.
Oni koji smatraju da su fakulteti zaslužni navode, primjerice, činjenicu da bez fakulteta ne bi bilo kadra koji gradi IT industriju, da je fakultetsko znanje sustavnije od samouka, da je učenje ključno i slično. 

Prisjetimo se, profesorica Divjak ranije je navela da su škole i fakulteti, iako još ima puno prostora za napredak, zaslužni za taj procvat jer se stručnjaci iz IT-ja obrazuju na našim najboljim fakultetima kao što su FER, FOI, FSB, PMF, FERIT, FESB i slično, no čini se da se studenti baš i ne slažu s tom tvrdnjom.
FOTO: PIXABAY