LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt Diplomatskog kluba

Studenti se okušali u radu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda

– Simulacije ovakvoga tipa služe kao odličan uvid u političku praksu na najvišim razinama, nešto čemu većina nas kao studenata političkih znanosti teži u budućnosti postati ili barem istraživati. – rekao je student Eugen Anđelković.

– Simulacije ovakvoga tipa služe kao odličan uvid u političku praksu na najvišim razinama, nešto čemu većina nas kao studenata političkih znanosti teži u budućnosti postati ili barem istraživati. – rekao je student Eugen Anđelković.

Studenti okupljeni u Diplomatski klub Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu ovog su tjedna organizirali projekt simulacije rada Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s ciljem educiranja mladih, potencijalnih budućih lidera o procesu donošenja odluka u Ujedinjenim narodima. Radi se o jednom od glavnih tijela UN-a čija je primarna zadaća održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, a studenti su imali priliku iz prve ruke naučiti kako zagovarati stavove svoje zemlje kroz dinamičnu raspravu s predstavnicima 15 zemalja stalnih članica Vijeća.

Osim studenata iz Hrvatske, sudjelovali su i studenti iz partnerskih organizacija te srodnih fakulteta u Ljubljani i Beogradu, a glavna je tema bila sukob na granici između Srbije i Kosova. Preciznije, fokus je stavljen na činjenicu da usprkos naporima međunarodne zajednice, odnosi između Srbije i Kosova ostaju zaoštreni, a stalne tenzije i napetost između dviju zemalja stvaraju nesigurnost na tom području. Nedavni razgovori predsjednika Kosova Hashima Thaçija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ukazali su na to kako bi potencijalna razmjena teritorija između dviju zemalja mogla rezultirati normalizacijom odnosa. S obzirom na složenu etničku sliku Balkana, Vijeće sigurnosti raspravljalo bi hoće li razmjena teritorija između Kosova i Srbije smanjiti etničke tenzije u regiji ili ih dodatno potaknuti.

Studenti nisu skrivali svoje zadovoljstvo novostečenim iskustvom, ali i stvorenim prijateljstvima:

– Osobno vidim ovaj projekt kao jako korisno iskustvo, primarno zato što sam naučio puno novih stvari o situaciji na relaciji Srbija – Kosovo. Nadalje, simulacije ovakvoga tipa služe kao odličan uvid u političku praksu na najvišim razinama, nešto čemu većina nas kao studenata političkih znanosti teži u budućnosti postati ili barem istraživati. Iz istog sam se razloga i prijavio, uz to da mi je ovo bila odlična vježba engleskog jezika i prilika za upoznavanjem ljudi iz regije, kao i za zajedničku raspravu o našem brdovitom Balkanu. – rekao je student Eugen Anđelković.

Ako ste propustili priliku za sudjelovanjem u ovom projektu, potpredsjednica Diplomatskog kluba Martina Lozo poziva vas da se odazovete ovakvom vidu neformalnog obrazovanja kroz sljedeće aktivnosti kluba:

– Nadamo se kako je projekt poslužio stjecanju novih znanja i prijateljstava te planiramo nastaviti u budućnosti na tom tragu, obzirom kako kronično nedostaje teorijske nadgradnje u vidu praktičnih sadržaja ovakvog karaktera. Posebno nas je razveselio dolazak kolega iz Beograda i Ljubljane, koji su zasigurno doprinijeli raspravi razmjenom mišljenja i iskustava.

FOTO: DIPLOMATSKI KLUB FPZG-A