LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti vegani često ostaju gladni

Studenti potpisivali peticiju za uvođenje vege obroka u menze

Prijatelji životinja traže ekološku, kvalitetnu i ukusnu hranu za studente.

Prijatelji životinja traže ekološku, kvalitetnu i ukusnu hranu za studente.

Svakim danom sve je više studenata koji su vegani, a raste i broj onih koji iz različitih razloga smanjuju konzumaciju mesa, mlijeka i jaja. Oni će, bez obzira na prehrambene navike, kada god mogu radije odabrati zdraviji, veganski obrok.

No, činjenica je da su studenti vegani češće gladni nego siti budući da u studentskim restoranima nema za njih opcije, a od priloga, salata i juha ne mogu živjeti.  

 – Sadašnja ponuda vrlo je loša jer obroci nisu dovoljno ukusni ili su pak, unatoč dobroj namjeri, i oni potencijalno veganski napravljeni na neveganski način – npr. sojine odreske pohaju s jajima, a u variva od povrća stavlja se slanina. Danas na tržištu postoje zaista ukusni i kvalitetni biljni proizvodi poput odrezaka, sireva, kobasica i sl, no mi studenti bili bismo zadovoljni i s pohanim šampinjonima s restanim krumpirom, tjesteninom s umakom od leće i mnogim drugim tradicionalnim i zasitnim biljnim jelima. – kaže Hana Dručak, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Upravo zato aktivisti udruge Prijatelji životinja 11. svibnja 2022. postavili su ispred restorana zagrebačkog Studentskog centra štand gdje su studenti imali priliku degustirati zdrava veganska jela i potpisati peticiju za uvođenje veganskih obroka u javne institucije u Republici Hrvatskoj. Interes studenata bio je vrlo velik, kako za podršku peticiji tako i za degustiranje veganske hrane za koju su svi redom izjavili da bi ju rado vidjeli i na jelovniku restorana. Zbog velikog interesa štand će biti ponovljen i 18. svibnja 2022.  

– Žalosno je da se na studente vegane gleda kao na studente drugog reda. Zar oni nemaju jednako pravo na obrok? Dok, primjerice, u Berlinu studentski restorani postaju potpuno veganski kako bi studentima ukazali na nužnost promjene prehrane zbog klimatskih promjena, u Hrvatskoj je čista suprotnost. Iako je i Hrvatski sabor donio Niskougljičnu strategiju te je svima jasno da mješovita prehrana ne podrazumijeva da svaki obrok mora biti s mesom, studenti nemaju gotovo nikakav izbor i često su osuđeni na snalaženje izvan studentskih restorana, što nimalo nije u redu. I liječnici preporučuju da se zbog zdravlja životinjski proizvodi jedu znatno rjeđe. – pojašnjavaju Prijatelji životinja.

FOTO: PRIJATELJI ŽIVOTINJA