LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
JUŽNA KOREJA

Studenti podnose tužbu nakon što je nastavnik završio ispit 90 sekundi prerano

Nacionalni prijemni ispit, poznat kao Suneung, predstavlja osam sati neprekidnog iskušenja s testovima iz različitih predmeta.

Nacionalni prijemni ispit, poznat kao Suneung, predstavlja osam sati neprekidnog iskušenja s testovima iz različitih predmeta.

Južnokorejski studenti tuže vladu zbog toga što je nacionalni prijemni ispit završio 90 sekundi prije predviđenog vremena. Traže odštetu od 20 milijuna wona (15.400 dolara) po osobi, što odgovara trošku godine studiranja kako bi ponovno polagali ispit, prenosi BBC.

Ovaj događaj ima ozbiljne posljedice jer je pogreška utjecala na sve dijelove ispita studenata, tvrdi njihov odvjetnik. Nacionalni prijemni ispit, poznat kao Suneung, predstavlja osam sati neprekidnog iskušenja s testovima iz različitih predmeta.
 


VEZANO: Skandal na prestižnom fakultetu: četiri osobe optužene su za kupnju i prodaju ukradenih ljudskih ostataka


 

Osam sati određuje budućnost


Suneung je poznat po svojoj težini, a ulog je izuzetno visok jer određuje smještaj na sveučilišta i zapošljavanje. Razne mjere, poput zatvaranja zračnog prostora i odgode otvaranja burze, poduzimaju se kako bi se studentima omogućila koncentracija tijekom ovog godišnjeg događaja.

Rezultati ispita ove godine objavljeni su 8. prosinca, a većina studenata ga je doživjela kao presudan trenutak u njihovim akademskim karijerama.
 


VEZANO: Pijani profesor pretukao učenika: ovo mu nije prvo pijanstvo u školi



Tužba je podnijelo najmanje 39 studenata, a tvrdi da je zvono zazvonilo prerano tijekom ispita iz korejskog jezika, prvog predmeta ispita, na jednom od ispitnih mjesta u Seulu. Iako su neki studenti odmah prosvjedovali, tvrde da su im nadzornici unatoč tome oduzeli radne materijale. Nastavnici su prepoznali pogrešku prije početka sljedeće sesije i vratili su minutu i pol tijekom pauze za ručak. Međutim, studenti su smjeli samo označiti prazne stupce na svojim papirima i nisu imali dozvolu mijenjati postojeće odgovore.

Studenti su izjavili da su bili toliko uznemireni da se nisu mogli koncentrirati na preostali dio ispita, a neki su čak odustali i vratili se kući. Njihov odvjetnik, Kim Woo-suk, izjavio je lokalnim medijima da obrazovne vlasti nisu uputile ispriku.

Javni emiter KBS citirao je službene osobe koje su izjavile da je nadzornik određenog ispitnog centra pogrešno pročitao vrijeme.

Ovo nije prvi put da su studenti podigli tužbu zbog preranog zvona na ispitu Suneung. U travnju, sud u Seulu dodijelio je odštetu od 7 milijuna wona studentima koji su tvrdili da su bili oštećeni na ispitu 2021. godine jer je zvono zazvonilo otprilike dvije minute ranije.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA