LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Skulptura u osječkom Kampusu

Studenti napravili podsjetnik na veliku najezdu komaraca 2020.

– Kolega Mislav Tadić i ja načinili smo predimenzioniranog komarca kako bismo ukazali na jedan od najvećih problema Slavonije i Baranje. – navodi Josip Pratnemer.

– Kolega Mislav Tadić i ja načinili smo predimenzioniranog komarca kako bismo ukazali na jedan od najvećih problema Slavonije i Baranje. – navodi Josip Pratnemer.

U sklopu projekta Grad kao muzej, u blizini zgrade Kiparstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, u Kampusu Sveučilišta Jurja Strossmayera postavljena je studentska skulptura naziva Nezapamćena najezda.

– Projekt obuhvaća istraživanje, planiranje i permanentno postavljanje djela suvremenog kiparstva, kako studentskih radova, tako i etabliranih umjetnika, u javne prostore grada Osijeka, ali i drugih gradova i mjesta u okolici, regiji. Svake godine cilj je postaviti minimalno jednu ili više skulptura u javni prostor, s vremenom pristupiti i drugim gradovima i mjestima u regiji te ostvariti vrijedan projekt koji skulpturama hrvatskih kipara doprinosi obogaćivanju i redefiniranju kulturnog identiteta grada i okolice. – navode s AUKOS-a. 

Voditelj projekta i mentor je izv. prof. dr. art. Tihomir Matijević, a autori su skulpture Josip Pratnemer i Mislav Tadić. 

– Skulptura Nezapamćena najezda prikazuje komarca koji je u prirodi vrlo sitan i krhak kukac. Kolega Tadić i ja načinili smo predimenzioniranog komarca kako bismo ukazali na jedan od najvećih problema Slavonije i Baranje. Osim oprečnih dimenzija skulpture odlučili smo se i za kontradiktorni materijal, željezo, koje je, za razliku od krhkog komarca u prirodi, čvrst i izdržljiv materijal.

Komarci su poznati su kao napasnici. Problem komaraca očituje se u svakodnevnom životu ljudi, vektori su mnogih zaraznih bolesti kod ljudi i životinja, ali oštećuju i turizam koji je i bez njih slabo razvijen. Zbog toga je naziv skulpture Nezapamćena najezda, podsjetnik na veliku najezdu komaraca 2020. godine. – piše Josip Pratnemer.


Foto: AUKOS

Mislav Tadić student je prve godine diplomskog studija Vizualna umjetnost, a Josip Pratnemer student prve godine diplomskog studija Likovna kultura na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, Odsjek za vizualnu i medijsku umjetnost.

–  Kolege od prve godine preddiplomskog studija sudjeluju u akademskim umjetničkim aktivnostima poput radionica i izložbi. Nezapamćena najezda prvi im je zajednički rad. – ističu s Akademije.

FOTO: AUKOS