LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izbori u Srbiji

Studenti na ulici: „Zahtijevamo uvid u birački popis“

Studenti, mladi, oporba i svi nezadovljni građani izašli su na ulice i zahtijevaju pravdu.

Studenti, mladi, oporba i svi nezadovljni građani izašli su na ulice i zahtijevaju pravdu.

Blokade prometa i prosvjedi – to je rezultat parlamentarnih i lokalnih izbora u susjednoj Srbiji. Grupe studenata i mladih već danima prosvjeduju zbog navodne krađe na izborima 17. prosinca, piše Index. 
 


VEZANO: Međunarodni dan studenata potaknut je krvoprolićem i tragedijom



Prosvjednici stoje ispred Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i zahtijevaju provjeru biračkog popisa. U jednom trenu blokirali su i dvije prometnice, Birčaninovu ulicu i Ulicu kneza Miloša, a zatim su otišli na križanje Miloševe i Nemanjine, koje je znatno prometnije.
   

Blokada prometnica do ispunjenja zahtjeva


Najavljuju daljnju blokadu prometnica do 18 sati, s produljenjem zastoja sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Osim mladih i studenata, koalicija „Srbija protiv nasilja“ najavljuje nove prosvjede. 

Posjetimo, prvi, veći prosvjed dogodio se u nedjelju, 24. prosinca u samom središtu Beograda – prosvjednici su zahtijevali poništenje parlamentarnih i lokalnih izbora održanih prije tjedan dana za koje su međunarodni promatrači rekli da su bili nepošteni. Tada je intervenirala i srbijanska policija koja je otjerala prosvjednike.
 

Prekomjerna sila?


U tadašnjim sukobima ozlijeđeno je osam policajaca, a privedeno oko 30 osoba, prema saznanjima Indexa. Međutim, oporbene stranke optužile su policiju za korištenje prekomjerne sile, uz što je i koalicija lijevog centra „Srbija protiv nasilja“ najavila nastavak prosvjeda.

Predsjednik Aleksandar Vučić oglasio se o situaciji putem Instagrama te rekao da su policajci i imovina građana u nedjelju navečer bili meta „brutalnih napada onih koji su naumili srušiti demokraciju u Srbiji i izbornu volju građana“.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA