LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DOTURSKA ĆAKULA

Studenti medicine pokrenuli zanimljiv podcast: „Želimo mlađim generacijama pokazati koliko je medicina lijepa”

Grupa studenata Medicinskog fakulteta u Splitu pokrenula je „Dotursku Ćakulu”, podcast koji medicinu čini pristupačnom svima. Uz obećanje zanimljivih gostiju i raznovrsnih tema, taj podcast postaje i izvor inspiracije za buduće generacije studenata medicine.

Grupa studenata Medicinskog fakulteta u Splitu pokrenula je „Dotursku Ćakulu”, podcast koji medicinu čini pristupačnom svima. Uz obećanje zanimljivih gostiju i raznovrsnih tema, taj podcast postaje i izvor inspiracije za buduće generacije studenata medicine.

U svijetu gdje se žudnja za znanjem i inovacijama neprestano razbuktava, skupina studenata Medicinskog fakulteta u Splitu ističe se odvažnim korakom prema novom obliku komunikacije. Anisia Banović, Lara Cvitković, Ivan Jukić, Anamarija Krajačić, Anja Kožul, Nives Lesandrić, Ante Lončar, Laura Rebić i Lada Sente udružili su svoje snage kako bi stvorili Dotursku ćakulu – podcast, koji nije samo izvor informacija nego i inspiracija za nove generacije medicinskih entuzijasta.

U razgovoru otkrivaju da im je motivacija za pokretanje tog podcasta proizašla iz nedostatka edukativnog sadržaja na društvenim mrežama. Smatrajući da su društvene mreže neiskorišteni potencijal za širenje medicinskog znanja, ova ekipa želi informacije iz medicinskog svijeta plasirati na pristupačan, zanimljiv i zabavan način.
 

Kako ste došli na ideju pokretanja vašeg medicinskog podcasta i zašto ste se odlučili baš za taj format?
 

Društvene mreže su platforma koja se može koristiti na dobar ili loš, pametan ili glup način. Nažalost, danas kada otvorite Instagram ili TikTok, shvatite da ima jako malo edukativnog sadržaja. Doturska ćakula, naš podcast, želi plasirati informacije iz medicinskog svijeta na društvenim mrežama na pristupačan, zanimljiv i zabavan način.
 

A što se tiče formata, podcastom najlakše možemo doprijeti do šire publike jer živimo u vremenu u kojem su društvene mreže sveprisutne. Želimo da naši slušatelji u bilo kojem trenutku, dok nešto rade ili odmaraju mogu poslušati jednu epizodu naših vrhunskih doktora i znanstvenika.
 

Kako se formirao vaš tim za podcast?

 

Kolege i ja smo već prije bili zajedno u raznim projektima na fakultetu, u kojima se pokazalo da, osim što su iznimno vrijedni, hardcore i kad zagrizu, ne puštaju, uistinu dobro međusobno funkcioniramo, što je meni najvažnije. Sjednemo na kavu, isplaniramo, podijelimo zadatke i svatko ih na vrijeme i najbolje što može odradi. Podcast nas je još više zbližio i potaknuo na daljnji rad, pogotovo nakon prve objavljene epizode i lavine pozitivnih komentara od poznanika, ali i od nepoznatih ljudi koji su nam slali poruke i komentirali da je naš projekt genijalan i da im nije jasno gdje smo bili do sad.

 

Foto: Doturska ćakula / Nina Grebenar
 

 

Koja je glavna svrha, odnosno cilj vašeg podcasta?

 

Cilj je ćakulati o medicini, o aktualnim temama, demistificirati ju i učiniti pristupačnom svima. Želimo raspravljati, čuti različita mišljenja, ljudima otkriti novosti u medicini, a i pokazati svijetu koliko su naši liječnici i znanstvenici kvalitetni. Osim toga, želimo mlađim generacijama pokazati koliko je medicina, unatoč izazovima koji se stavljaju pred svakog studenta, lijepa. Također, kolege i ja puno toga naučimo od naših gostiju, i nadamo se da ćemo zbog toga jednog dana biti bolji liječnici.
 

Na koje teme možemo računati u budućim epizodama?
 

Bit će svega, iz svake grane medicine po malo. Od rada s ljudima i znanstvenog područja koje obuhvaća istraživanja provedena na životinjama, preko medicine u manje razvijenim dijelovima svijeta, do hitne medicine. Ne smijemo puno otkrivati, uvijek je bolje da postoji efekt iznenađenja.


 

Osim doktora Borana Uglešića, kojeg ste imali kao gosta u prvoj epizodi, možemo li očekivati još gostiju iz svijeta medicine u budućnosti?
 

Definitivno, podcast je medicinske tematike, a i svi će gosti biti zdravstveni djelatnici. Svaki je naš gost na svoj način poseban, i od svakoga se može puno naučiti. Već je snimljeno nekoliko epizoda i ubrzo izlaze – stay tuned!

FOTO: DOTURSKA ĆAKULA / NINA GREBENAR