LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet organizacije i informatike

Studenti izumili posudu koja će vam pomoći održati biljke na životu

Vrijedni studenti osmislili su pametnu posudu za biljke i pripadajuću aplikaciju koja će brinuti o biljci umjesto vas.

Vrijedni studenti osmislili su pametnu posudu za biljke i pripadajuću aplikaciju koja će brinuti o biljci umjesto vas.

Obožavate cvijeće i svježinu koju donosi u stan ili sobu, ali ne znate kako brinuti za nju? Studenti s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu osmislili su rješenje za sve one koji imaju problema s održavanjem biljaka u kući – pametnu posudu za biljke.

Inovativno rješenje


Ovaj genijalan izum prvo skenira uvjete u prostoru, putem vlastitih senzora, a zatim vlasniku posude preporuči koja je biljka najprikladnija za taj prostor. Nakon što se vlasnik odluči za biljku i posadi je, brigu o biljci preuzima pametna posuda, piše Green.hr.
 

VEZANO: Kako održati biljku na životu: savjeti za početnike




Za ovaj izum zaslužne su studentice Katarina Džajo i Hedera Perhaj te studenti Fran Primorac, Edo Risek, Petar Šiljeg, Bruno Šiljeg, Luka Kulier i Ante Bilić. Na startupu su radili mjesecima, a u tome im je podršku pružio i FOI uz program podrške za razvoj startupova.

Otvaranje obrta


Potencijal ovog projekta je toliko velik da su studenti zajedno otvorili obrt Concha te tako osigurali financijsku i operativnu podršku za poduzetničke ideje. Posude će proizvoditi uz 3D print tehnologiju, a u zahvalu za podršku, prvi prototip bit će izložen na FOI-ju.

Njihova posuda već je sudjelovala na raznim natjecanjima, na primjer u Beogradu, Impact HUB-a ‘Winter Western Balkan Demo Day,’ odnijeli su nagradu za najbolje cleantech rješenje.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA