LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Građevinski i arhitektonski fakultet u Osijeku

Studenti Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Petrinji prikupljaju podatke o zgradama oštećenima u potresu

„Potresni rizik je jedini takav kolegij koji se od 2016. izvodi u Hrvatskoj, a u sklopu kojeg će studenti prilikom posjeta Petrinji stvoriti bazu podataka koja će nam služiti kao validacija za neku od primijenjenih metoda predikcije potresne oštetljivosti.” – ističe voditeljica projekta.

„Potresni rizik je jedini takav kolegij koji se od 2016. izvodi u Hrvatskoj, a u sklopu kojeg će studenti prilikom posjeta Petrinji stvoriti bazu podataka koja će nam služiti kao validacija za neku od primijenjenih metoda predikcije potresne oštetljivosti.” – ističe voditeljica projekta.

Studenti Građevinskog i arhitektonskog fakulteta iz Osijeka ovaj tjedan prikupljaju podatke o zgradama koje su oštećene u potresu koji je pogodio Petrinju. Studenti obilaze i nekoliko zgrada koje se obnavljaju kao primjere dobre prakse, a čiju obnovu financira Ministarstvo kulture i medija, dok ih Grad Petrinja provodi, piše Quirinus portal.

Devetnaest studenata druge godine diplomskog studija sa smjera Nosive konstrukcije, zajedno sa šest profesora, od 23. do 26. listopada boravi u Petrinji i sudjeluje u ovoj aktivnosti.
 

Oštećene zgrade koje su dio kulturne baštine


Povijesni centar grada Petrinje, koji se nalazi na popisu kulturnih dobara Republike Hrvatske, doživio je značajna oštećenja tijekom razornog potresa. Od ukupno 32 pojedinačnih građevina koje imaju status kulturnog dobra unutar grada Petrinje, njih čak 24 nalazi se u najužem povijesnom središtu grada i pretrpjelo je teška oštećenja. Grad Petrinja preuzeo je odgovornost za cjelovitu obnovu kulturno-povijesnog središta grada, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Trenutno se provode radovi na 20 gradilišta u okviru ovog projekta, a neka od tih gradilišta nedavno su posjetili studenti i profesori koje je vodila pročelnica Stručne službe Ljuba Crnković.

Prikupljanje podataka o zgradama oštećenima u potresu provodi se u sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom Strateška partnerstva u visokom obrazovanju – Intelligent Methods for Structures, Elements and Materials koji vodi prof. dr. sc. Marijana Hadzima-Nyarko.
 

„Potresni rizik je jedini takav kolegij koji se od 2016. izvodi u Hrvatskoj, a u sklopu kojeg će studenti prilikom posjeta Petrinji stvoriti bazu podataka koja će nam služiti kao validacija za neku od primijenjenih metoda predikcije potresne oštetljivosti, dok se jedan dio gradiva izbornog predmeta Zidane konstrukcije odnosi na pojačanja konstrukcija. U Petrinji su praktični primjeri svega navedenog i studenti mogu prilikom svog posjeta u svega nekoliko dana naučiti i vidjeti sve ono što bi učili tijekom sati i sati predavanja. Ovdje kod vas potres je otkrio svaku grešku u građevini, još dodatno su te građevine kulturna baština pa je došlo do degradacije materijala, uklanjanja nosivih zidova i slično. Mislim da svi ovdje možemo nešto naučiti kako se određene greške više ne bi ponovile.” – rekla je profesorica Hadzima-Nyarko, prenosi Quirinus portal.


Studente je u Petrinji dočekala i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, koja je pohvalila taj projekt i poželjela im dobrodošlicu.
 

„Upravo je manjak ljudskih resursa i stručnjaka uvelike utjecao na obnovu i u našem gradu, pogotovo na njenom početku, a zbog vraćanja vizualnog identiteta centra grada, ali i sigurnosti prometovanja vozila i kretanja pješaka, morali smo brzo djelovati, a to je ponekad zaista izazovno upravo zbog stanja na tržištu.” – rekla je gradonačelnica.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA