LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Make invalid people valid“

Studenti geografije mapiranjem zagrebačkih kvartova olakšali život osobama s invaliditetom

Nakon godine dana mladi su geografi realizirali projekt koji je zadivio svjetsku publiku i geografske stručnjake te olakšali život brojnim stanovnicima Zagreba i posjetiteljima.

Nakon godine dana mladi su geografi realizirali projekt koji je zadivio svjetsku publiku i geografske stručnjake te olakšali život brojnim stanovnicima Zagreba i posjetiteljima.

Prijavivši se na GIS Day Contest i osvojivši treće mjesto na tom svjetskom natjecanju projektom Make inVALID people valid, osim slave zbog povijesnog uspjeha, ekipa od šest geografa sa zagrebačkog PMF-a dobila je priliku svoju zamisao provesti u djelo. Rečeno – učinjeno. Nakon godine dana i brojnih sati uloženog truda te bez pomoći mentora svjetlo dana ugledala je karta na kojoj su popisana sva mjesta na kojima je osobama s invaliditetom olakšan pristup.

Mateja Crneković, Lucija Dreven, Mateo Grdjanić, Martina Kušan, Katarina Plancutić i Morena Varga, trenutno studenti četvrte godine geografije, prošle su godine multinacionalnoj tvrtki predstavili projekt u kategoriji Misli globalno, djeluj lokalno. Uvidjevši probleme na koje ljudi s fizičkim teškoćama nailaze pri svakodnevnom kretanju gradom, pod sloganom Make inVALID people valid prezentirali su ideju kartiranja svih mjesta na kojima je takvim ljudima olakšan pristup kao što su posebni parkinzi, rampe, mjesta gdje je olakšan prelazak preko ceste, ploče s informacijama i slično.

FOTO: GIS Cloud

Pri samom njegovu provođenju najprije su stupili u kontakt s organizacijama koje su u dodiru s osobama s invaliditetom te su uz njihovu pomoć među tim osobama proveli različite ankete, čiji su im rezultati pomogli odlučiti kojim će se gradskim područjem baviti. Na koncu su se usredotočili na Donji Grad, Trnje, Trešnjevku Sjever i Trešnjevku Jug. Najveći im je problem, kako kažu, bio rad na slijepo. Podijeljeni u parove dijelili su veliko zagrebačko područje na blokove po kojima su hodali i na svojim pametnim telefonima, uz pomoć prilagođenog softvera, bilježili sve što su zapazili. Nakon dva i pol mjeseca kartiranja uočili su otprilike 800 točaka na kojima je osobama s invaliditetom olakšan pristup, od čega se 500 odnosi na parkirna mjesta. No time njihov posao nije bio gotov.

Nakon kartiranja ih je čekala još obrada podatka. Mjesta koja su označili podijelili su u pet kategorija: parkirna mjesta za invalide, financijske i zdravstvene ustanove, trgovine, udruge i institucije te je svaka podgrupa dobila posebnu oznaku na karti koju su izradili pomoću posebnog programa i koja je javno dostupna. Ekipa koja je uložila trud u njezinu izradu nada se da će zaista biti korisna onima kojima je namijenjena te da će se s vremenom i obnavljati te širiti, kao što im je i bila prvotna ideja.