LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova inicijativa splitskih studenata

Studenti Filozofskog fakulteta u Splitu dobivaju svoj časopis, Humanist

Za realizaciju ovako bogatog sadržaja zaslužno je 50 studenata-autora, 4 profesora suradnika, 4 lektora i 2 fotografa na čelu s uredničkim vijećem kojeg čine urednici za svaku od glavnih rubrika.

Za realizaciju ovako bogatog sadržaja zaslužno je 50 studenata-autora, 4 profesora suradnika, 4 lektora i 2 fotografa na čelu s uredničkim vijećem kojeg čine urednici za svaku od glavnih rubrika.

Sredinom ožujka čeka nas poseban informativni novitet – studenti Filozofskog fakulteta u Splitu napokon će dobiti svoj jedinstveni časopis! Časopis je nazvan „Humanist“, a nastao je kao inicijativa grupice studenata koja je u pola godine rada i organiziranja raznih natječaja uspjela okupiti značajan broj studenata svih odsjeka i godina Filozofskog fakulteta.

Marljivim volontiranjem uspjeli su izraditi prvi broj časopisa koji će uskoro ugledati svjetlo dana. Časopis će se sastojati od 62 stranice raznovrsnog sadržaja namijenjenog studentima Filozofskog fakulteta, ali i široj studentskoj populaciji koju zanimaju humanistički tekstovi, a uključivat će 13 stalnih rubrika i nekoliko različitih kutaka.

Prvih 10 rubrika nazvane su po odsjecima Filozofskog fakulteta u Splitu, a cilj im je predstaviti svaki odsjek u vidu članaka, intervjua, i različitih informacija vezanih za područje njihova rada. Jedanaesta stalna rubrika naziva „Kritika“ odnosi se na književnu, glazbenu i filmsku kritiku, a dvanaesta rubrika je „Sportski kutak“ koji predstavlja pomalo drugačiji pogled na svijet sporta od onoga kakvog smo navikli čitati u drugim novinama. Bit će zanimljivo vidjeti kako „najnesportskiji fakultet“ obrađuje to područje. Posljednja stalna rubrika zove se „Inspirejšn“, a zamišljena je kao slobodan prostor za sve zainteresirane studente koji žele objavljivati svoje literarne radove. Ovakvi kutci odlična su podloga studentima za početak afirmacije u književnoj sferi i ne bi se trebala propustiti. Sličnu stvar nudi i kutak „Fotografija semestra“.

Za realizaciju ovako bogatog sadržaja zaslužno je 50 studenata-autora, 4 profesora suradnika, 4 lektora i 2 fotografa na čelu s uredničkim vijećem kojeg čine urednici za svaku od glavnih rubrika: Zvonimir Parać (Sociologija), Daria Radman (Povijest umjetnosti), Ana Vuković (Predškolski odgoj), Marcela Radolfi (Talijanski jezik i književnost), Ana Križić (Hrvatski jezik i književnost), Andrijana Kodžoman i Vana Miličević (Učiteljski studij), Marita Pastuović (Pedagogija), Antonio Kovačević (Povijest), Anđelko Mihanović (Engleski jezik i književnost) te Valentina Perišić (Filozofija), koja je ujedno i glavna urednica časopisa te njegov inicijator.

Volonteri koji su sudjelovali u izradi časopisa besplatno će dijeliti primjerke na raznim lokacijama Filozofskog fakulteta, a na istim mjestima skupljat će se i donacije za izradu drugog broja. Naklada je poprilično velika, čak 1 000 brojeva (spominje se i internetsko izdanje časopisa), broj koji ne bi bio realiziran da nije bilo financijske pomoći Studentskog zbora Sveučilišta, a ponajviše Zbora samog Filozofskog fakulteta.

Sve to zvuči divno, ali u čemu je tolika važnost časopisa? Prvo, problem specifičan za Filozofski fakultet u Splitu je nepostojanje jedinstvene zgrade, tako da su njeni studenti „razbacani“ po gradu na raznim lokacijama, čime se onemogućuje kvalitetnija međusobna komunikacija. Svrha „Humanista“ je pripomoći u poboljšanju dijaloga te na taj način povezati odsjeke i sastavnice fakulteta koje su zbog manjka jedinstvene zgrade nedovoljno povezane. Korištenjem časopisa „Humanist“ svim će studentima Filozofskog fakulteta na jednom mjestu biti dostupne sve važne informacije vezane uz fakultet, struke koje obuhvaća, profesore i ostale subjekte koji su dio najužeg interesa svih studenata Filozofskog fakulteta u Splitu.

Za kraj, svi smo svjesni dekadencije koja je zahvatila naše novinarstvo i listova koji su obojeni raznim ideologijama. Bit će pravo osvježenje vidjeti novi časopis, produkt mladih umova koji nisu iskvareni političkim pritiskom i koji će biti u stanju pružiti nepristran, kritički isklesan uvid u život s kojim se svakodnevno suočavamo. Uz to, svaki fakultet društvenih i humanističkih znanosti trebao bi održavati ovakve ili slične projekte koji bi svojim studentima omogućili i praktičnu primjenu znanja. Drago nam je vidjeti da je i splitski Filozofski sada jedan od tih fakulteta.

Ovakvim projektima sudionici oblikuju sebe dobivajući nova iskustva, upoznaju se s radom pomoću kojeg će jednog dana zarađivati za život te sudjeluju u studentskom aktivizmu doprinoseći tako i svom fakultetu i zajednici u kojoj žive. Na ovaj je način studentima omogućeno da prezentiraju svoje ideje, misli, doživljaje te da ne rasipaju svoj potencijal na ispijanje kava i ljenčarenje.

FOTO: DINKO VRANJIČIĆ/STUDENTSKI.HR