LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pokrenuta peticija

Studenti FFZG-a podržavaju odluku Uprave: „Stajemo na stranu znanosti i pokazujemo što uistinu znači solidarnost”

– Potrebno je ipak da se izjasnimo svi, pa i oni tihi, često suviše pasivni, i da potvrdimo da je Filozofski fakultet ipak i dalje znanstvena ustanova – poručuju studenti koji su pokrenuli peticiju „FFZG za znanost i solidarnost”.

– Potrebno je ipak da se izjasnimo svi, pa i oni tihi, često suviše pasivni, i da potvrdimo da je Filozofski fakultet ipak i dalje znanstvena ustanova – poručuju studenti koji su pokrenuli peticiju „FFZG za znanost i solidarnost”.

Nakon što je prije 10-ak dana donesena odluka da će za ulaz na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i studenti trebati pokazati COVID potvrde, neki su studenti iskazali nezadovoljstvo.

Pokrenuta je peticija FFZG - Protiv uvođenja obaveznih COVID-potvrda, nekoliko je studenata održalo prosvjed ispred ulaza na Fakultet – zapaljene su svijeće i dijelile su se lažne COVID potvrde, a danima je trajala i prepiska na internom webmailu FFZG-a u kojoj su se neki studenti usprotivili COVID potvrdama, opisujući ih kao neustavan napad na slobodu. 
 
VEZANO: FFZG objavio koliko je studenata i zaposlenika cijepljeno

Sve to navelo je drugi dio studenata FFZG-a da pokrenu peticiju FFZG za znanost i solidarnost kojom žele dati do znanja da podržavaju politiku Fakulteta vezanu uz zaštitu zdravlja nastavnog osoblja i svih studenata. 

– Otkako je prošli tjedan o.d. dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavio da će provjere i kontrole na ulazu u skladu s praksama koje preporučuje struka biti obavezne za sve zaposlenike/ce i studente/ice, došlo je do reakcije manjine koja zagovara ponašanje suprotno preporukama znanosti i stručnjaka te osporava jedan od najvećih civilizacijskih dosega čovječanstva – kolektivnu zaštitu zdravlja cijepljenjem.

Mi, kao studentska inicijativa Filozofskog fakulteta u Zagrebu se slažemo s politikom Fakulteta o zaštiti zdravlja nastavnog osoblja i svih studenata zbog uznemirujućih podataka o broju zaraženog stanovništva, zbog toga što smo na današnji dan premašili 10.000 smrtnih slučajeva, zbog toga što nam je procijepljenost jedna od najgorih u EU, zbog toga što nam je stopa smrtnosti od posljedica COVID-19 među višima u EU, zbog toga što nema smisla da nastavno osoblje bude procijepljeno, a da ih mi, studenti, ugrožavamo – poručuju pokretači peticije. 

Istraživanja i podaci – poručuju studenti koji su pokrenuli peticiju – jasno pokazuju da su mjere u državama koje ih provode učinkovite. Vrlo je jasno, ističu, da je odluka donesena u svrhu suzbijanja epidemije i na taj način usmjerena je na zaštitu i dobrobit cijele zajednice fakulteta. Rasprave o tome ne bi trebalo biti, zaključuju studenti. 

– Potrebno je ipak da se izjasnimo svi, pa i oni tihi, često suviše pasivni, i da potvrdimo da je Filozofski fakultet ipak i dalje znanstvena ustanova. Potpisivanjem ove peticije stajemo na stranu znanosti i pokazujemo što uistinu znači solidarnost! – poručuju. 

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR