LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Digitalne inovacije

Student FER-a sa svojim timom pobijedio na AI natjecanju s inovativnom aplikacijom

Zadatak natjecanja je bio uz pomoć AI-ja i računarstva razviti rješenje koje bi pomoglo u predviđanju rizika ponovnog prijema pacijenata u bolnicu unutar trideset dana od otpusta.

Zadatak natjecanja je bio uz pomoć AI-ja i računarstva razviti rješenje koje bi pomoglo u predviđanju rizika ponovnog prijema pacijenata u bolnicu unutar trideset dana od otpusta.

Projekt AI4Health.Cro, kojeg koordinira Institut Ruđer Bošković, predstavlja Europski digitalni inovacijski centar koji okuplja konzorcija od šesnaest partnera. Fokus centra je na unapređenju zdravstva kroz inovativna rješenja temeljana na umjetnoj inteligenciji, poboljšanju skrbi za pacijente i optimizaciji operativnih procesa. Projekt AI4Health.Cro financiran je sredstvima iz programa NextGenerationEU te sufinanciran od strane programa DigitalEurope.

Na godišnjoj konferenciji Europskog digitalnog inovacijskog centra za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu AI4Health.Cro, tim MediBoost se istaknuo među dvadeset i osam timova, osvojivši prvo mjesto s inovativnom aplikacijom za predviđanje rane rehospitalizacije. Aplikacija koristi napredne AI modele za procjenu rizika te može značajno olakšati rad medicinskom osoblju i smanjiti financijski teret za zdravstvene sustave.

Zadatak natjecanja je bio uz pomoć AI-ja i računarstva razviti rješenje koje bi pomoglo u predviđanju rizika ponovnog prijema pacijenata u bolnicu unutar trideset dana od otpusta. Rane rehospitalizacije osim financijskog opterećenja, negativno utječu na oporavak i kvalitetu života pacijenata te financijski terete zdravstvene sustave diljem svijeta. Troškovi rane rehospitalizacije, primjerice u SAD-u premašuju 25 milijardi dolara godišnje. Tri najbolja tima svoja su rješenja problema rane rehospitalizacije predstavili pred stotinu stručnjaka iz AI-a, zdravstva, startup ekosustava, kliničarima i poduzetnicima.

Prvo mjesto i nagradu od 5.000 eura odnio je tim MediBoost koji čine Jan Kolić, Karlo Pintarić te Andrija Štajduhar, drugo mjesto i 3.000 eura osvojio je tim SiraćHC koji čine Lovro Trgovec-Greif, MartinTrgovec-Greif, Roko Šango, Iva Buljan i Filip Miočinović, dok je treće mjesto i nagradu od 1.000 eura osvojio tim ZMF koji čine Filip Đerke, Zoran Antolović i Milan Pavlović. Jan je završio studij medicine i na diplomskom je studiju na FER-u i odličan je u modeliranju, softverskom inženjerstvu i izgradnji mrežnih sustava. Karlo je također završio studij medicine i radi kao podatkovni znanstvenik u farmaceutskoj industriji, gdje se bavi naprednim modeliranjem korištenjem suvremenih AI alata. Andrija je matematičar s doktoratom iz računarstva, radi kao docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a bavi se primjenom umjetne inteligencije u raznim domenama, ponajviše biomedicinskim.
 

„Iskustvo na ovom natjecanju pridonijelo je našem još boljem poznavanju timskog rada na ovako složenom zadatku u ograničenom vremenu. Daljnji plan u razvoju rješenja je konsolidacija iskustva i nastavak rada na poboljšanju prediktivnog modela, provođenje dodatnih testiranja i, što je vrlo važno, validacija modela u suradnji s liječnicima u kliničkom okruženju. Vjerujemo kako će to pomoći širenju partnerstava i suradnji te formalizaciji poslovne strukture oko našeg modela'', izjavili su iz tima MediBoost.


Iz pobjedničkog tima MediBoost ističu kako im je tijekom procesa najviše koristilo što članovi tima imaju i medicinsku i računarsku podlogu, tako da su mogli brzo komunicirati i razmjenjivati ideje tijekom rada na zadatku. S druge strane, budući da svatko od njih posjeduje jedinstveni skup znanja i vještina, mogli su učinkovito podijeliti elemente zadatke prema onome u čemu je svatko od njih najbolji.
FOTO: INSTITUT RUĐER BOŠKOVIĆ/TOMISLAV JEFFREY JEMRIC