LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti javne uprave dobili pravo na daljnje obrazovanje.

Stručni studij javne uprave napokon dobio dodatne dvije godine!

Iako se napokon nešto maknulo s mrtve točke, prije ovog uspjeha trebalo je proći sedam generacija bolonjskog sustava javne uprave. Velika većina studenata još od tada čekala ovu odluku.

Iako se napokon nešto maknulo s mrtve točke, prije ovog uspjeha trebalo je proći sedam generacija bolonjskog sustava javne uprave. Velika većina studenata još od tada čekala ovu odluku.

Nakon što je niz godina Republika Hrvatska bila gotovo jedina zemlja EU bez specijalističkog studija javne uprave, ove godine je napokon došlo do promjena. Studenti javne uprave već su se dugi niz godina pokušavali izboriti za otvaranje dodatnih godina i uspostavljanje sustava 3+2. Svi njihovi napori su nažalost uvijek rezultirali neuspjehom. Razlozi koje su profesori navodili mijenjali su se iz dana u dan, ali nešto se sigurno promijenilo. Ove je godine napokon službeno otvoren specijalistički studij javne uprave na kojem su prije nekoliko dana završili upisi studenata.
Studij javne uprave prije je bio u sustavu Društvenog veleučilišta, no to se isto promjenilo te se sad nalazi u sklopu Pravnog fakulteta kao stručni studij javne uprave u sustavu 3+2.
Nudi raznovrsne predmete koji obuhvaćaju sve trenutne aspekte javne uprave i probleme s kojima se javna uprava susreće, počevši od komparativne javne uprave, sudske kontrole javne uprave te problematike stranaca i tražitelja azila u Republici Hrvatskoj i mnoge druge predmete. Program koji se nudi djeluje iznimno zanimljivo, ali njegove učinke moći ćemo vidjeti tek nakon što prva generacija ovog specijalističkog studija završi studij.
Iako se napokon nešto maknulo s mrtve točke, prije ovog uspjeha trebalo je proći sedam generacija bolonjskog sustava javne uprave. Velika većina studenata je od tada čekala ovu odluku. 
Smiješno je to što je Republika Hrvatska do nedavno bila jedna od rijetkih država EU koja nije nudila specijalistički studij javne uprave jer on predstavlja jedan od najvažnijih studija u obrazovanju naših budućih europskih službenika. Da se kvalitetno ulagalo u obrazovanje javne uprave, ne bismo doživljavali situacije u kojim ključni predstavnici Republike Hrvatske u svijetu ne znaju dovoljno ni strane jezike. Kritički se možemo osvrnuti i na to da je ulaganje u javnu upravu i obrazovanje naše javne uprave jedan od najvažnijih čimbenika buduće europske Hrvatske jer javna uprava je ogledalo svake zemlje, a po svemu sudeći Republika Hrvatska mora još puno raditi na svojoj.

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR