LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sezonski rad

Što očekivati od sezonskih poslova nakon pandemije? Evo što kažu poslodavci, a što studenti!

Sezonski poslovi mnogim su studentima prilika za zaradu bez žongliranja s obavezama na fakultetu. Zato se mnogi odlučuju upravo na takve poslove tijekom studija. Provjerili smo kakva je potražnja i kakvi su uvjeti sezonskoga rada trenutno, jesu li plaće varirale i što studenti mogu očekivati ove sezone.

Sezonski poslovi mnogim su studentima prilika za zaradu bez žongliranja s obavezama na fakultetu. Zato se mnogi odlučuju upravo na takve poslove tijekom studija. Provjerili smo kakva je potražnja i kakvi su uvjeti sezonskoga rada trenutno, jesu li plaće varirale i što studenti mogu očekivati ove sezone.

Popuštanjem mjera i dolaskom ljeta turistička sezona polako je započela. S njom se svakim danom sve više redaju i novi oglasi za sezonske poslove. Zanimalo nas je kako su se studenti koji inače rade sezonske poslove snašli i što misle o trenutnoj situaciji. Tom prilikom razgovarali smo s Josipom Vranović, studenticom Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Josipa je radila već četiri sezone na otoku Krku jer tamo ima svoj smještaj, što joj je olakšavalo pronalazak posla, ali i garantiralo higijenu i privatnost. Pitali smo ju misli li da je potražnja za studentima na sezoni ove godine manja i jesu li plaće manje, na što nam je odgovorila:

– Prateći objave Studentskog centra u Osijeku može se primijetiti puno manji broj objava poslodavaca koji traže sezonske radnike. Kao optimist vjerujem da bi se s vremenom sezona mogla pojačati i možda bi se mogli tražiti dodatni radnici, ali ni približno u mjeri u kojoj su prije. Za plaće nažalost vjerujem da će biti niže jer će se ostvarivati manje profita.

S obzirom na spomenuto radno iskustvo tijekom proteklih sezona, pitali smo Josipu je li radila više godina kod jednog poslodavca i jesu li je kontaktirali ove godine za sezonski rad.

– Radila sam dvije sezone kod istog poslodavca kod kojega sam bila zadovoljna uvjetima rada i plaćom. Nisu me kontaktirali za posao ove godine jer znaju već da trenutno ne planiram raditi sezonu, a kako za sada stvari stoje vjerojatno ni nemaju potrebe za sezonskim radnikom jer su uhodana ekipa koja radi tijekom cijele godine.

Josipa će ovo ljeto sezonski posao zamijeniti studentskom praksom, a kaže kako će more ove godine ipak sačuvati za odmor i bijeg od svakodnevice. Čini se kako bi ova opcija mogla ostati jedini izbor i većini drugih studenata, posebice onima bez prethodnog radnog iskustva, koje je vrlo često traženo.

Pregledavajući oglase za sezonske poslove, osim onih na stranicama studentskih centara, primijetili smo kako poslodavci vrlo rijetko navode da traže studente ili nude mogućnost sklapanja studentskih ugovora. Kontaktirali smo nekoliko poslodavaca i članova uprave pojedinih tvrtki, kako bi provjerili trenutnu situaciju, potražnju za studentima tijekom sezone i trenutne radne uvjete.

Iako poslodavci uglavnom nisu bili raspoloženi za izjave, odgovor smo dobili od Gorice Ahmetspahić, pomoćnice voditelja Kauflandove poslovnice u Poreču. Pitali smo kolika je potražnja trenutno za radnicima, jesu li plaće varirale i što studenti mogu očekivati ovog ljeta od sezonskih poslova.

– Sve nam je još uvijek neizvjesno. Imamo puno manje kupaca, sezona je trebala odavno biti u punom jeku. Samim time i potražnja za djelatnicima je manja. Za sada imamo dvije studentice koje su počele ovaj tjedan raditi, zapošljavamo nekoliko djelatnika s 1. srpnja. Plaće su iste kao i do sada, studenti naravno imaju svoju satnicu.

Promjene u uvjetima rada evidentne su kod većeg broja poslodavaca, što je i ovdje slučaj, pa nam je tako gospođa Ahmetspahić rekla sljedeće:

– Ove godine nemamo smještaj za sezonce, kao ni za studente. Molbe se uvijek mogu poslati i u slučaju potrebe javimo se.

Jasno je i očekivano kako je pandemija koronavirusa uzrokovala mnoge promjene i poteškoće. Iako bi ove godine kontinentalnim studentima moglo biti nešto teže pronaći sezonski posao sa zadovoljavajućim uvjetima, izbor ipak postoji. Ono što svi trenutno možemo učiniti jedni za druge, pa i za sezonske radnike, jest odgovorno se ponašati kako bismo ovo ljeto mogli produktivno iskoristiti s virusom pod kontrolom.

FOTO: PIXABAY