LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljetni đir

Što jesti kad zbog vrućine nemate apetita?

Apetita imate jedino kasno na večer? Ne znate što više jesti da normalno funkcionirate? Pomoći će vam savjeti koje donosimo u tekstu.

Apetita imate jedino kasno na večer? Ne znate što više jesti da normalno funkcionirate? Pomoći će vam savjeti koje donosimo u tekstu.

Začarani krug u kojem ne jedete jer nemate teka, a s druge strane nemate energije za svakodnevno funkcioniranje jer ne jedete jako je naporan. Ako niste među sretnicima kojima je apetit postojan bez obzira na vremenske i životne uvjete, donosimo savjete koji će vam pomoći lakše prebroditi ljetne vrućine. I ne brinite, obroci koje predlažemo cjenovno su vrlo prihvatljivi i neće ugroziti stanje na vašem studentskom bankovnom računu.

Za početak, nadamo se da ste svjesni da morate jesti, makar manje, nutritivno bogate obroke. Probajte izbjegavati masnu i tešku hranu. Možda i najveći izazov svima ljeti je apetit koji se pojavi kasno navečer kad vrućina zamre i tada biste pojeli sve što postoji. Kako to spriječiti i što jesti za doručak i lagani ručak? Preduvjet jest da imate blender ili štapni mikser (koji također možete kupiti za pristojne novce u svim većim trgovačkim centrima).

Doručak kojeg ćete htjeti još!

Nemate teka jesti omlete, kobasice i slična teža jela? Nemate uopće volje pripremati nešto za jesti? Doskočite tom problemu tako da si doručak izblendate i popijete ga. Pustite mašti na volju.
1. Odaberite bazu: jedan dan to može biti mlijeko, drugi dan voda, treći dan jogurt.
2. Dodajte voće po želji, što god da imate doma prolazi (topla preporuka za kombinaciju jabuke i borovnice).
3. Ako želite da vam obrok bude malo zasitniji – dodajte nekoliko žlica zobenih pahuljica.
Takav doručak spreman je za 3 minute, a još je finiji kad ga napravite večer prije i ohladite.

Lagani ručak spreman za 10 minuta!

Hladna i osvježavajuća salata idealan je ljetni ručak. Nešto što također možete spremiti za manje od 10 minuta, unaprijed i bez kuhanja. Ili pak uz minimum kuhanja, ako ćete, primjerice, složiti kus-kus ili skuhati jaja. Donosimo vam i recept za jednu od najfinijih salata koje smo jeli ovo ljeto u Istri. Sastojci su sljedeći: mini mozzarella, rajčica, svježi krastavci, naribana mrkva, zelena salata, matovilac, sitno nasjeckana jabuka, borovnice, maline, mango, orasi, bademi. Salatu začinite s nekoliko kapljica limunova soka, maslinova ulja i jabučnog octa. Uživat ćete u ovoj kombinaciji okusa! Naravno, možete dodavati ili oduzimati sastojke po želji. Ako želite malo zasitniji obrok, možete dodati slanutak, leću ili kus-kus. Ovu i slične salate možete složiti za svega 10-ak minuta, sa sastojcima koje volite. Količinu i sastojke birajte ovisno o budžetu s kojim u danom času raspolažete na vašem studentskom računu,

Pijte puno vode, jedite voće i pazite da ne pretjerate s količinom hrane za večeru. San će vam biti lakši, a idući dan ljepši. Pobijedite lijenost vezanu uz pripremu obroka, potrudite se jer to na kraju činite za sebe.  

FOTO: PEXELS