LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rektorski izbori

Stjepan Lakušić izabran kao novi rektor Sveučilišta u Zagrebu!

Senat Sveučilišta u Zagrebu danas je izabrao novog rektora čiji mandat započinje u listopadu 2022. te traje do rujna 2026.

Senat Sveučilišta u Zagrebu danas je izabrao novog rektora čiji mandat započinje u listopadu 2022. te traje do rujna 2026.

Dosadašnji rektor najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj Damir Boras na jesen odlazi nakon dva mandata, a danas je Senat Sveučilišta u Zagrebu izabrao novog rektora – prof. dr. sc. Stjepana Lakušića s Građevinskog fakulteta. Mandat novoizabranog rektora počinje u listopadu 2022, a trajat će do rujna 2026. godine. 

Uz novoizabranog rektora kandidati za čelnika Sveučilišta u Zagrebu bili su prof. dr. sc. Mirjana Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta, prof. dr. sc. Marijan Klarica s Medicinskoga fakulteta i prof. dr. sc. Tonći Lazibat s Ekonomskoga fakulteta.

U drugom izbornom krugu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta i Zagrebu, dobio je 43 glasa, a njegova protukandidatkinja prof. dr. sc. Hruškar osvojila je 26 glasova. Jedan glasački listić bio je nevažeći.
Stjepan Lakušić rođen je 1968. godine u Slavonskom Brodu, a studirao je na tadašnjem Fakultetu građevinskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na kojem je diplomirao 1994. otkada radi na fakultetu kao znanstveni novak – asistent. Na Građevinskom fakultetu magistrirao je 1998. godine, a doktorirao 2003. Redoviti je profesor u trajnom zvanju, a od 2018/2019. obnaša dužnost dekana Građevinskog fakulteta. 

Kako je istaknuo u svom Programu rada predloženika za rektora, planira staviti studente u središte Sveučilišta u Zagrebu. 

– Studenti nužno moraju biti u središtu svih aktivnosti Sveučilišta u Zagrebu. Potrebno je temeljito razumjeti ambicije studenata i sustavno stvarati personalizirano iskustvo, koje je zasnovano na promijenjenoj paradigmi rada i društvenog života u 21. stoljeću. Ključno je podržavati studente, bez obzira na različitosti, da budu samouvjereni, kritični i inovativni u pristupu te spremni suočiti se sa svojom budućnošću na pozitivan i uspješan način. Sveučilište u Zagrebu će i financijski poduprijeti ambiciju ulaganja u studenta preraspodjeljujući vlastiti prihod u svrhu poboljšanja učinkovitosti svih aktivnosti.

Hoće li to tako biti, moći ćemo vidjeti počevši od listopada ove godine.

FOTO: STUDENTSKI.HR