LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobitnici Rektorove nagrade

Splitski studenti otkrili što ubija kancerogene stanice; dobili smo neke informacije iz prve ruke

Posebnu Rektorovu nagradu dobili su studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za uspješno provođenje projekta Biokemija eteričnih ulja. Iz prve smo ruke saznali kakav je značaj ovog otkrića te s kojim su se problemima nosili prilikom istraživanja.

Posebnu Rektorovu nagradu dobili su studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za uspješno provođenje projekta Biokemija eteričnih ulja. Iz prve smo ruke saznali kakav je značaj ovog otkrića te s kojim su se problemima nosili prilikom istraživanja.

Studenti Kemijsko-tehnološkog fakulteta i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, Tea Dujmović, Lucija Guć, Antea Hrepić, Antonija Parčina, Ljilja Žilić, Zvonimir Jažo, Danica Bajić, Iva Crnjac, Danijela Galić, Ena Ivić, Petra Salatić, Ema Topalović i Marko Vučemilo otkrili su stvar koja uvelike može pomoći napretku i razvoju medicine. Naime, radeći na projektu Biokemija eteričnih ulja saznali su da eterična ulja izazivaju smrt za kancerogene stanice dojke, prenosi Dalmacija danas. Osim što je ovakvo postignuće zaslužilo posebnu Rektorovu nagradu, splitski studenti zadobili su veliku pozornost javnosti. 

Naime, prema riječima voditelja projekta, Zvonimira Jaže, koje je prenio spomenuti medij, istraživanje je u samom početku bilo usmjereno na proučavanje prirodnih spojeva koji se nalaze u eteričnim uljima, a koja imaju potencijalno korisnu biološku aktivnost. Studenti su svoje uzorke sakupljali na ekološki prihvatljivim lokacijama diljem Dalmacije, dio su čak donijeli i iz susjedne Hercegovine, a biokemijska istraživanja koja su uslijedila provodili su u laboratoriju za stanične kulture na Mediteranskom institutu za istraživanje života. Tim su istraživanjem, konkretno, ustanovili da eterična ulja kadulje i smilja imaju blagu citotoksičnu aktivnost na stanice dermalnog fibroblasta koje se nalaze u donjem sloju kože.

Ipak, studentica koja je sudjelovala na tom projektu, Antea Hrepić, skromno smatra kako to nije otkriće, već eksperimentalno zapažanje.

– Dobivene rezultate ne bih klasificirala kao otkriće, već to pozitivno i, rekla bih, poticajno eksperimentalno zapažanje vidimo kao jedno preliminarno istraživanje koje nekim drugim znanstvenicima sa sofisticiranijom opremom možda posluži kao kvalitetna podloga i nit vodilja za daljnje provođenje eksperimenata. Istraživanja koja smo proveli bila su in vitro pa se nadamo da će se u budućnosti uz kolege medicinare provesti i u in vivo uvjetima kako bi se moglo postulirati neko konkretno otkriće – kaže Antea.
Ovi studenti primjećuju kako je, u istraživanjima koja provode studenti, veliki problem financijske prirode, ali i nedovoljna podrška nekih profesora.

– Imali smo sreću što su nam svoje prostore, opremu i vrijeme omogućili na Mediteranskom institutu za istraživanje života te na Institutu za oceanografiju i ribarstvo, a provedbu i financiranje samog projekta odobrilo je Sveučilište u Splitu. Ipak, veliki je problem financijske prirode i što se perspektivne vizije dovoljno ne cijene, i samim tim se u njih ne ulaže, pa ne zažive i ne vide potencijal koji bi mogle ostvariti. Mi smo imali značajnu podršku i poticaj pojedinih profesora čija su vrata uvijek bila otvorena za različita pitanja i sugestije – govori nam Antea te se zahvaljuje u ime svih studenata.

FOTO: FLICKR