LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Udruga Liberato

Splitski studenti izradili mobilnu aplikaciju koja će osobama s invaliditetom olakšati život

Podršku tom hvalevrijednom projektu dao je u ime sveučilišta Nikša Jajac, prorektor za infrastrukturu.

Podršku tom hvalevrijednom projektu dao je u ime sveučilišta Nikša Jajac, prorektor za infrastrukturu.

Predstavljanje mobilne aplikacije LiberatoMap, koja osobama s invaliditetom omogućuje jednostavan i brz pristup informacijama o pristupačnosti različitih lokacija u Dalmaciji, održalo se u utorak, 7. ožujka na splitskom sveučilišnom Odjelu za stručne studije.

Kako stoji na stranici splitskog sveučilišta, aplikacija LiberatoMap, koju su izradili studenti Sveučilišta u Splitu Odjela za stručne studije, jednostavan je i praktičan način za pronalaženje pristupačnih lokacija za osobe s invaliditetom u Dalmaciji. Sa svojim različitim kriterijima pristupačnosti, mogućnošću pretraživanja alternativnih lokacija, kao i prijave izmjena podataka ili upisa novih lokacija, zastupljenošću turističkih atrakcija, ta je aplikacija nezamjenjivo sredstvo za planiranje putovanja i svakodnevnih obveza – stoji na stranici splitskog sveučilišta.

Aplikacija trenutno ima 5 uključenih dalmatinskih gradova, Split, Trogir, Omiš, Makarska i Zadar, a uskoro se nadamo da će ih biti i više. Pri izradi aplikacije fokusirali smo se na pristupačnost za osobe s invaliditetom jer je dosta velik problem postojanje arhitektonskih barijera. Izradili smo nekoliko osnovnih podjela, pa se putem aplikacije može provjeriti dostupnost parkinga, stepenica, rampi, prilagođenih toaleta i slično. – rekao je Stipo Margić, student 5. godine Primijenjenog računarstva na Sveučilišnom odjelu za stručne studije sveučilišta i predsjednik Udruge Liberato.

Kako ističe Margić, u samu izradu aplikacije utrošeno je preko 3 tisuće radnih sati, a dostupna je na iOS i Android uređajima.

Podršku tom hvalevrijednom projektu dao je u ime sveučilišta Nikša Jajac, prorektor za infrastrukturu.

Ova aplikacija je zaista veliki uspjeh studenata našeg sveučilišta, na njih smo ponosni i nastavit ćemo podupirati njihov rad, pogotovo u korist skupina koje su nažalost marginalizirane u društvu. Ovo su svijetli primjeri i pokazatelj kako treba raditi jer su spojili stečeno znanje sa svojim potrebama, a ova aplikacija to i nadilazi, korisna je svim građanima. Ono što je također važno, sveučilište će uključiti i studente s drugih sastavnica, tako će primjerice studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u suradnji s Udrugom Liberato nastaviti s uklanjanjem fizičkih barijera za osobe s invaliditetom. – rekao je Jajac.

FOTO: UNSPLASH