LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

Split dobiva novi sveučilišni diplomski studij iz područja održive i zelene gradnje

Projektom „Zelena i održiva gradnja na mediteranskom području“ Split će postati bogatiji za još jedan sveučilišni diplomski program, program održive i zelene gradnje, koji do sada nije bio dostupan u Hrvatskoj.

Projektom „Zelena i održiva gradnja na mediteranskom području“ Split će postati bogatiji za još jedan sveučilišni diplomski program, program održive i zelene gradnje, koji do sada nije bio dostupan u Hrvatskoj.

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu nositelj je projekta Zelena i održiva gradnja na mediteranskom području. Riječ je o projektu vrijednom gotovo tri milijuna kuna, od čega je 2,75 milijuna financirano iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda i hrvatskog državnog proračuna. Split će uspješnim okončanjem ovoga projekta postati bogatiji za još jedan sveučilišni diplomski program – program održive i zelene gradnje, koji do sada nije bio dostupan u Hrvatskoj.

Ovim projektom razvijeni su visokoobrazovni standard zanimanja (Voditelj projekata održive gradnje) i standard kvalifikacije (Magistar inženjer održive gradnje) te diplomski studijski program, u području održive i zelene gradnje s naglaskom na mediteransko područje, sve sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. 

Novi studij u Splitu, FOTO: GRADST

Na fakultetu ne skrivaju zadovoljstvo provedenim projektom, koji su prvi u Hrvatskoj uspjeli realizirati. Vjeruju kako će novi diplomski studij, sukladno mogućnostima, primiti prve studente već za dvije godine

– Vrijednost ovog projekta potvrđuje i iznimna podrška Sveučilišta i svih drugih institucija. Radimo sve da budemo spremni na tržište staviti nove stručnjake koji će provoditi program održive gradnje. Slični su programi već započeti diljem Europe, a ovim postignućem i mi sustižemo korak. Ovo je definitivno studij budućnosti, a svi svjetski trendovi to jasno pokazuju. – poručio je prof. dr. sc. Boris Trogrlić, dekan FGAG-a.

Projekt punog imena Razvoj visokoobrazovnih standarda zanimanja i standarda kvalifikacija za područje održive i zelene gradnje uz razvoj novog sveučilišnog diplomskog programa održive i zelene gradnje s naglaskom na mediteransko područje trajao je 15 mjeseci. U tom je periodu oko 40 priznatih stručnjaka iz inozemstva, Hrvatske, ali i iz Splita, radilo s profesorima kako bi se program realizirao na najkvalitetniji način i u skladu s rastućim zahtjevima vezanima uz okoliš, gradnju ali i tržište rada.

– Koncept održive gradnje već je desetljećima prisutan, a ovdje u Dalmaciji on postoji oduvijek. Sada ga treba proširiti i modernizirati brinući pritom o okolišu. Ovo je veliki korak za nas na FGAG-u, za Split, ali i cijelu Dalmaciju. Krajnje je vrijeme da se počne misliti zeleno i stvarati održivo, a tako moramo učiti buduće stručnjake od početka studija. Tema održivog razvoja jedan je od imperativa današnjeg vremena i ponosni smo da naš fakultet u tome prednjači. – zaključuju voditelji i koordinatori projekta, prof. Hrvoje Njirić i dr. sc. Ivo Andrić.  

Podršku projektu pružili su i brojni projektni partneri, od državnih institucija, preko stručnih organizacija i tvrtki: Hrvatski savjet za zelenu gradnju, Hrvatska udruga poslodavaca, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora arhitekata, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA, Cemex Hrvatska d.d., Spegra inženjering d.o.o. te Stowarzyszenie B-4. Više informacija o projektu pronađite na poveznici.  

FOTO: GRADST