LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inicijativa Crvenog križa u Splitu

Splićani, pridružite se inicijativi darivanja krvi na svojim fakultetima!

Na splitskim sveučilištima se u suradnji s Crvenim Križem provodi dobrovoljno darivanje krvi.

Na splitskim sveučilištima se u suradnji s Crvenim Križem provodi dobrovoljno darivanje krvi.

Gradsko društvo Crvenog križa Split u suradnji sa Sveučilištem u Splitu nastavlja provođenje kampanje darivanja krvi „12 minuta za 3 života“. Prvi u nizu bio je Filozofski fakultet, gdje se darivanje krvi provelo 20. ožujka, a prikupilo se 55 doza krvnih pripravaka, obavijestili su iz Crvenog križa na svojem Facebook profilu.

Sljedeće organizirano prikupljanje krvi je danas, 26. ožujka, od 12 do 16 sati na Sveučilišnom odjelu za stručne studije na Kopilici. Na rasporedu su i Građevinski fakultet (4. travnja), Medicinski fakultet (23. travnja) te brojne druge lokacije koje se mogu pronaći na njihovoj stranici

Osim fakulteta akciji su se pridružile i III. Gimnazija te Graditeljsko-geodetska tehnička škola u Splitu. Na akciji je prikupljeno 48 krvnih pripravaka, a rekordnih 45 učenika je po prvi put darovalo krv.

Ako se odlučite na darivanje krvi, ovo su neki od savjeta koje daje Crveni križ:
  • trebate imati od 18 do 65 godina, biti tjelesne težine iznad 55 kilograma te tjelesne temperature do 37 stupnjeva
  • trebate ponijeti osobnu iskaznicu i iskaznicu darivatelja krvi, ako je posjedujete
  • poželjno je da budete odmorni i naspavani
  • preporučuje se lagani obrok, nekoliko sati prije darivanja krvi
  • također preporučuje se da izbjegavate masnu hranu ili pijete alkohol osam sati prije darivanja krvi
Prema informacijama Hrvatskog zavoda za tranfuzijsku medicinu, u Republici Hrvatskoj tijekom jedne godine prikupi se oko 190 tisuća doza krvi. U jednom danu HZTM prikupi u prosjeku od 350 do 450 doza pune krvi, što zadovoljava potrebe za liječnje bolesnika s područja koja opskrbljujemo krvnim pripravcima. U Republici Hrvatskoj 84% darivatelja su muškarci, a 16% žene.

Iako ovi podaci djeluju kao izdašne količine darovane krvi godišnje, ne zaboravimo ipak da postoje brojni bolesnici koji se liječe krvnim pripravcima, a krv je jedina koju nije moguće proizvesti. Stoga, pridružite se sličnim inicijativama, spasite život i darujte krv.



 
FOTO: STUDENTSKI.HR ILUSTRACIJA