LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Učenici i studenti ogorčeni

Smanjene stipendije za djecu branitelja napokon stižu

Stipendije učenika smanjene su za 100 kuna, a studenata za 200 kuna. Bude li sve išlo prema planu, oko 7 tisuća djece hrvatskih branitelja za nekoliko će tjedana na svojim računima dočekati stipendiju.

Stipendije učenika smanjene su za 100 kuna, a studenata za 200 kuna. Bude li sve išlo prema planu, oko 7 tisuća djece hrvatskih branitelja za nekoliko će tjedana na svojim računima dočekati stipendiju.

Gotovo sedam mjeseci prošlo je otkako je Ministarstvo branitelja objavilo Natječaj za dodjelu stipendija i naknada dijela troškova školarine, a još nisu objavili ni rang-listu dobitnika. Školska godina završila je, a kraju se bliži i akademska.

Reagiraju obitelji djece hrvatskih branitelja, piše HRT. Oglasio se ministar Predrag Matić koji je rekao da problem nije namjeran, već je tehničke prirode. Naime, čekali su da najveći dioničar uplati dividendu u Fond hrvatskih branitelja. 

Umjesto dosadašnjih 37 milijuna kuna, Fond će raspolagati sa 17 milijuna, zbog čega će stipendije za učenike iznositi 200 kuna mjesečno, za studente 500 kuna, a iznos stipendije za poslijediplomante ostaje isti – 6 tisuća kuna. Stipendija za učenike prvotno je trebala iznositi 300 kuna, a za studente 700 kuna mjesečno.

– Imam dobre vijesti. 19. lipnja nam HANFA pušta novac u optjecaj i već sljedeći tjedan bit će objavljena rang-lista. Srednjoškolci i studenti dobit će ugovore na kućnu adresu. Trebaju ih potpisati, vratiti i krenut će isplata. – kaže Matić.

Bude li sve išlo prema planu, oko 7 tisuća djece hrvatskih branitelja za nekoliko će tjedana na svojim računima dočekati cijelu stipendiju. Isplaćivanje stipendija tek onda kada troškovi (za koje je predviđena) počnu gušiti roditelje učenika i studente postalo je nešto čime se Ministarstvo može pohvaliti već nekoliko godina zaredom. Tako je prošle godine isplata stipendije bila tek u kolovozu, samo četiri mjeseca prije objave novog natječaja.

FOTO: MINISTARSTVO BRANITELJA