LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet organizacije i informatike Varaždin

Sila je jaka na varaždinskom FOI-ju

U kratkom je vremenu fotografija koja prikazuje kako otvoriti vrata upotrebom „Sile“ imala više od 250 000 pogleda na Redditu. Ipak, ne radi se samo o šali, već o korisnom projektu koji se provodi na varaždinskom FOI-ju.

U kratkom je vremenu fotografija koja prikazuje kako otvoriti vrata upotrebom „Sile“ imala više od 250 000 pogleda na Redditu. Ipak, ne radi se samo o šali, već o korisnom projektu koji se provodi na varaždinskom FOI-ju.

Dok željno čekamo prikazivanje novog filma iz sage Ratovi zvijezda, čini se da se Sila već probudila na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Naime, na glavnom ulazu u fakultet postavljena je slika koja prikazuje kako otvoriti vrata upotrebom Sile. Kada vam to uspije i uđete u fakultet, iz zvučnika se začuju tematski zvukovi Ratova zvijezda.

Fotografija s uputama za otvaranje vrata korištenjem sile postavljena je na Reddit te je u kratkom vremenu skupila više od 250 000 pogleda. Na Redditu možete pročitati i komentare obožavatelja Ratova zvijezda koji su se odmah uključili u raspravu.  

Ipak, nije riječ samo o šali povodom izlaska najiščekivanijeg filma godine, već se radi o korisnom projektu koji se provodi na varaždinskom FOI-ju, donosi Netokracija.

Internet stvari – okvir interoperabilnosti naziv je projekta čiji je voditelj dekan FOI-ja, prof. dr. sc. Neven Vrček. Projekt će trajati četiri godine, a financira ga Hrvatska zaklada za znanost.

Jedan od ciljeva projekta jest stvoriti interoperabilnost između pametnih uređaja povezanih u mrežu. U tu su svrhu studenti fakulteta Igor Rinkovec, pokretač projekta Buraz, i Tomislav Turek, pod vodstvom asistenta na FOI-ju Borisa Tomaša, prošli tjedan postavili uređaje na vrata fakulteta.

– Jedan senzor može otvoriti vrata kada se osoba približi, a drugi može pratiti fizičku aktivnost ljudi, treći analizirati zaštićenost vaše privatnosti preko informacija koje odašilje vaš smartphone. – objašnjava Boris Tomaš za Večernji list.

U prvom dijelu projekta istraživat će se interoperabilnost uređaja uključenih u mrežu. U drugom će se dijelu provesti analiza informacija s pametnih uređaja, i to prije svega iz sigurnosnih aspekata. Treći se dio odnosi na problem privatnosti. Više o praktičnoj strani projekta uskoro ćete moći saznati na službenim stranicama.  

Želimo puno sreće u njegovoj provedbi, odnosno – Neka sila bude s vama!

FOTO: IMGUR