LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Open Science Café

Saznajte više o razvoju slobodnog softvera otvorenog koda na online predavanju

Na izlaganju će se predstaviti razvoj slobodnog softvera otvorenog koda iz tri ključne perspektive: znanstvenoistraživačke, tehničke i organizacijske.

Na izlaganju će se predstaviti razvoj slobodnog softvera otvorenog koda iz tri ključne perspektive: znanstvenoistraživačke, tehničke i organizacijske.

Centar za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama (COZ) Sveučilišne knjižnice Rijeka organizira još jedan Open Science Café koji će se održati u srijedu, 26. lipnja 2024. godine u 11 sati putem platforme Microsoft Teams.

Ovaj put izlaganje će održati dr. sc. Vedran Miletić na temu Razvoj slobodnog softvera otvorenog koda kao znanstvenoistraživački poduhvat – motivacija, izvedba i utjecaj. Miletić, docent na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci, predstavit će razvoj slobodnog softvera otvorenog koda iz tri ključne perspektive: znanstvenoistraživačke, tehničke i organizacijske.

Prvo zlato s Europskih sveučilišnih igara stiglo u džudu. Studenti briljirali i u kickboxingu


Slobodni softver otvorenog koda je u posljednja četiri desetljeća evoluirao iz poduhvata malobrojnih entuzijasta u globalno prepoznatljiv fenomen. Pokreće 500 najvećih svjetskih superračunala, koristi se u javnim upravama većine razvijenih država i temelji poslovanje mnogih međunarodnih tvrtki. Važnost ovog softvera potvrđuju i velike akvizicije poput Microsoftovog preuzimanja GitHuba za 7,5 milijardi dolara te IBM-ovog kupnje Red Hata za 34 milijarde dolara,  tada vodeću kompaniju za razvoj slobodnog operacijskog sustava za poslovne korisnike temeljenog na jezgri Linux.

Osim u poslovanju, slobodni softver otvorenog koda je u posljednjem desetljeću postao prepoznat kao istovremeno tržišno relevantan i dugoročno održiv način razvoja softvera i u brojnim drugim područjima, među kojima je i razvoj znanstvenoistraživačkog softvera. Suvremena znanost koristi softver primarno kao alat u procesu istraživanja, slično kao fizičke uređaje u pojedinim područjima, ali i za automatizaciju repetitivnih radnji, izvođenje velikog broja virtualnih eksperimenata, formalnu provjeru teorijskih modela te brojne druge primjene. 

Zadnji ljetni radni dani studentskih menzi i kafića u Splitu. Neki ipak ostaju otvoreniPredavanje će govoriti o razvoju slobodnog softvera otvorenog koda kao znanstvenog alata iz znanstvenoistraživačke perspektive, gdje će biti govora o motivaciji za razvoj znanstvenog softvera koji služi kao neposredna podrška vlastitim istraživačkim aktivnostima, iz tehničke perspektive, gdje će biti dan pregled alata koji se koriste prilikom izvedbe razvoja i davanja doprinosa te iz organizacijske perspektive, gdje će biti razmotren utjecaj doprinosa slobodnim softverima na povećanje vidljivosti i potencijala za suradnjama.

Student FER-a osvojio nagradu za rad o primjeni strojnog učenja u dijagnostici mucanja


Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se putem sljedećeg obrasca, dok se predavanju pristupa putem platforme Microsoft Teams.
 
IZVOR: SVEUČILIŠTE U RIJECI
FOTO: PEXELS