LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova visokoškolska i istraživačka ustanova

Sabor donio Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti dr. Franje Tuđmana

– U Republici Hrvatskoj ne postoji ustanova koja se bavi znanstveno-istraživačkim radom u području vojnih znanosti te će ovo Sveučilište pružiti osnovu za razvoj vojnih znanosti. – rekao je ministar obrane.

– U Republici Hrvatskoj ne postoji ustanova koja se bavi znanstveno-istraživačkim radom u području vojnih znanosti te će ovo Sveučilište pružiti osnovu za razvoj vojnih znanosti. – rekao je ministar obrane.

Na sjednici Hrvatskog sabora, održanoj 26. ožujka 2021, donesen je Zakon o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti. 83 zastupnika glasalo je za, 41 je bio protiv, a 3 su bila suzdržana, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Na njegovim je službenim stranicama navedeno kako je ministar obrane Mario Banožić na predstavljanju Konačnog prijedloga Zakona kazao kako se njegovim donošenjem, nakon trideset godina od osnivanja Hrvatske vojske te nekoliko modela obrazovanja, postavljaju trajni okviri za obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezani sa sustavom domovinske sigurnosti, kao i okviri razvoja znanosti u tom području.

– U dijelu znanstvene djelatnosti Sveučilišta treba napomenuti da u Republici Hrvatskoj ne postoji ustanova koja se bavi znanstveno-istraživačkim radom u području vojnih znanosti te će ovo Sveučilište pružiti osnovu za razvoj vojnih znanosti odnosno upotpunit će nepostojanje ustanove za obrambena i strateška znanstvena istraživanja resora obrane, ali i drugih tijela iz sustava domovinske sigurnosti. – rekao je Banožić. 

Pritom je naglasio, istaknuli su iz Ministarstva, kako Sveučilište obrane i sigurnosti kao visokoškolska i istraživačka ustanova otvara mogućnost ravnopravnoga sudjelovanja u međunarodnim projektima obrambeno-znanstvenih istraživanja te razvoja zajedničkih vojnih obrazovnih kurikuluma, što omogućuje i snažnu afirmaciju Hrvatske vojske na međunarodnoj sceni.

– Jedan je od ciljeva postavljenih u procesu osnivanja Sveučilišta obrane i sigurnosti da se dugoročno omogući izdavanje potvrda i diploma koje se stječu u okviru vojnog obrazovnog sustava kao javnih isprava, a u potpori tranzicije vojnog osoblja za drugu karijeru nakon izlaska iz obrambenog sustava. – objasnio je ministar. 

Dodao je da je vojno obrazovanje zahtjevno i specifično područje koje pokriva širok spektar aktivnosti.
– Zajedničkim ćemo radom stvoriti organizaciju koja će biti spremna proizvesti lidere za Hrvatsku vojsku i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnosti. – zaključio je.
Na stranicama Ministarstva obrane istaknuta je i napomena ministra kako se u godini obilježavanja 30 godina od osnivanja Hrvatske vojske, Zakonom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti koji će nositi naziv Dr. Franjo Tuđman postavljaju temelji iznimno važnog obrazovnog segmenta koji će, prema njegovu objašnjenju, jamčiti održivost i kvalitetu osoblja u sustavu obrane i domovinske sigurnosti.
FOTO: COMMONS.WIKIMEDIA.ORG