LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Rijeci

Riječko sveučilište objavilo detaljne preporuke za izvedbu nastave najesen

Iako je otprije imalo okvirni plan za organizaciju nastave, Sveučilište u Rijeci objavilo je nakon preporuka HZJZ-a više detalja i preporuka sastavnicama za organizaciju nastave u akademskoj godini 2020/2021.

Iako je otprije imalo okvirni plan za organizaciju nastave, Sveučilište u Rijeci objavilo je nakon preporuka HZJZ-a više detalja i preporuka sastavnicama za organizaciju nastave u akademskoj godini 2020/2021.

Sveučilište u Rijeci planira redovito započeti novu akademsku godinu prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, iako to nije nova vijest, jer je među prvima imalo okviran plan nastave. 
Vezano: Objavljene preporuke za održavanje nastave u vrijeme pandemije; poziva se na solidarnost i kolegijalnost
Sveučilište će primijeniti Model izvedbe nastave u ak. god 2020/2021. koji osigurava okvir za hibridnu izvedbu nastave, koja uključuje do 40% online nastave. Model uključuje scenarij A ili izvedbu nastave na klasičan način ili on-site uz pridržavanje epidemioloških mjera i scenarij B ili izvedbu nastave primjenom mješovite nastave ili tzv. hibridni model koji uključuje do 40% nastave online, a ostatak on-site. Scenarij C ili izvedba nastave online u više od 40% (do 100%) moguća je samo temeljem odluke nadležnih nacionalnih tijela.    

Kako bi osiguralo što kvalitetniju online nastavu, Sveučilište je pregovaralo s dobavljačima informatičke opreme nakon čega su dobili nekoliko ponuda za povoljnije laptope koje su zatim ponudili studentima. Osim toga, pripremljene su dodatni tečajevi i edukacije u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, od čega je dio već odrađen u srpnju, a drugi će dio biti ovaj mjesec.
Vezano: 
Uvođenje hibridne nastave u akademskoj godini 2020/2021. zapravo je pilot-projekt koji će, kako piše Sveučilište, poslužiti za modeliranje sustavnog uvođenja hibridne nastave na riječkom sveučilištu. 
– Svaka sastavnica treba donijeti planove izvedbe nastave koji će biti usklađeni s Modelom izvedbe nastave u ak. god. 2020/2021, a koji omogućuje hibridnu izvedbu nastave tj. mogućnost da se do 40% nastave planira i izvodi online. Napominjemo da je hibridnu izvedbu nastave moguće planirati čak i ako dođe do relaksacije epidemioloških mjera, s ciljem uvođenja inovativnih modela učenja i poučavanja i u ovisnosti o kapacitetima i stavu sastavnice. Preporučujemo da se, čak i ako se sastavnica odluči za scenarij A, u izvedbenim planovima osigura brzi prijelaz sa scenarija A na scenarij B.  Podsjećamo da, za sada, ne postoji zakonsko uporište za scenarij C koji prepostavlja veći udio online nastave jer je za to potrebno provesti posebni akreditacijski postupak. Povećanje udjela online nastave ili scenarij C moguć je isključivo ako to preporuči MZO i/ili druga nadležna tijela. – stoji u preporukama.
Pažnju je potrebno usmjeriti na brucoše jer je bitno da dožive fizički oblik nastave i upoznaju se s radom Sveučilišta, dok inozemni studenti trebaju imati mogućnost online nastave i konzultacija. Praktičnu nastavu trebalo bi održavati sukladno preporukama, a ne ju odgađati ili otkazivati, pa je preporuka i da sastavnice za sebe izrade smjernice za provedbu praktične nastave. 

Samoizolacija i obolijevanje

Studenti koji obole od koronavirusa ili moraju biti u samoizolaciji trebaju moći redovito pratiti predavanja putem e-kolegija, a oni koji po preporuci liječnika ne bi trebali boraviti na fakultetu, trebalo bi se omogućiti praćenje nastave online.

Do 50 studenata u grupi

Kako stoji u preporukama, broj studenta na predavanjima, seminarima i vježbama ne bi trebao prelaziti 50, tj. broj studenata u prostoriji treba prilagoditi veličini prostorije na način da se osigura fizička udaljenost od 1,5 m. Ako nije moguće osigurati izvedbu nastave uz navedenu fizičku udaljenost, preporuča se podjela većih grupa u nekoliko manjih ili hibridna izmjenična izvedba nastave: dio studenata on-site, a dio online koji se potom izmjenjuju na različitim oblicima izvedbe nastave.       

Predavanja kroz cijeli dan

Kako bi se izbjegle gužve na fakultetima trebalo bi izbjegavati nastavu u jutarnjim terminima i frekventnim prostorima, a kako bi se smanjio broj studenata, nastava bi se trebala planirati tijekom cijelog dana – od 8 do 20 sati.

Naravno, uz sve navedeno studenti će morati poštivati osnovne epidemiološke mjere, a cijeli dokument s popisom preporukama Sveučilišta u Rijeci možete pronaći na poveznici.
FOTO: WIKIPEDIA