LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
RITEH web team

Ri-Hack 2.0: trodnevni hackaton kreativnih i tehničkih rješenja

Devet timova je u zadanom vremenu moralo osmisliti kreativno i tehničko rješenje za problem otvorenog tipa, a natjecali su se za novčane nagrade od sveukupno 3000 eura.

Devet timova je u zadanom vremenu moralo osmisliti kreativno i tehničko rješenje za problem otvorenog tipa, a natjecali su se za novčane nagrade od sveukupno 3000 eura.

U Rijeci je ovaj vikend, od 6. do 8. listopada 2023., održan Ri-Hack 2.0, drugo izdanje međunarodnog trodnevnog hackathona u organizaciji RITEH Web Teama. Hackathoni su natjecanja gdje u zadanom vremenu natjecatelji moraju osmisliti kreativno i tehničko rješenje za problem otvorenog tipa.

Ove godine, devet timova natjecalo se za novčane nagrade koje ukupno iznose 3000 eura.

FOTO: PR, RiTeh Web Team

Natjecanje se održalo u prostorijama StepRi-ja, a svim natjecateljima koji nisu iz Rijeke osiguran je smještaj u studentskom domu na Kampusu. Dijelom je natjecanje financirano kroz natječaj Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, a dijelom kroz sponzorstva.

Ovogodišnja tema hackathona bila je poticanje ljudi na zdrav život. Činjenica je da su Hrvati među najdebljima i najmanje zdravima u Europi, pa je ovogodišnja tema inspirirana fenomenima poput Pokemon Go-a, koji su potakli mnoge na aktivnost kroz igru.

Natjecatelji su na raspolaganju imali 24 sata. U tom kratkom roku bilo je potrebno osmisliti i razviti rješenje koje bi moglo educirati o zdravim navikama i prehrani, potaknuti ljude na aktivniji život ili osvijestiti korisnike o mentalnom zdravlju.

Rješenje je trebalo biti pristupačno čim većoj publici, biti motivirajuće i voditi ljude na pravi put donošenja zdravih odluka. Tako se ove godine moglo čuti mnogo različitih rješenja, od aplikacije koja pomaže u pobjeđivanju ovisnosti o cigaretama, do videoigre čiji se napredak otključava kretanjem u stvarnom životu.

O uspjehu prošlogodišnjeg, i ciljevima ovogodišnjeg hackathona nešto više je ispričala organizatorica Mateja Napravnik.
 

„Prošle godine u srpnju  smo prvi put organizirali Ri-Hack, i bio je izuzetno uspješan. Timovi su radili na rješavanju problema zbrinjavanja otpada u Rijeci i predstavili su brojna intrigantna rješenja za tu izazovnu problematiku. Ove godine želimo ponoviti taj uspjeh i dati novu perspektivu na još jedan društveni problem - taj da moramo više paziti na zdravlje. Uz to, želimo i mladim IT-jevcima omogućiti međusobno povezivanje i komunikaciju sa stručnjacima iz industrije, pružiti im priliku da pokažu svoje vještine te da se istaknu pred našim sponzorima. Sudjeluju studenti s fakulteta diljem Hrvatske (Tehnički fakultet u Rijeci, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Tehničko veleučilište Zagreb, Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Rijeka, itd.), a drago nam je što je i ove godine hackathon poprimio međunarodni značaj sudjelovanjem tima s Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.”– ispričala je.


Suorganizator Arian Skoki, također je izrazio zahvalu suorganizatorima: Tehničkom fakultetu, Sveučilištu u Rijeci, StepRi-ju, udruzi UPTZ, te sponzorima iz ASEE-a, AITAC-a  i RiWare-a. 

FOTO: PR, RiTeh Web Team

Natjecatelji su u nedjelju prezentirali svoja rješenja, a stručni žiri, koji se sastojao od stručnjaka iz AITAC-a, RiWare-a i ASEE-a, ocijenili su rješenja i odabrali pobjednike. Prvo mjesto i nagradu od 1600 eura odnio je tim NaN s Fakulteta organizacije i informatike, drugu nagradu od 1000 eura osvojio je tim localhost:71000 s ETF-a iz Sarajeva, a treću nagradu od 400 eura osvojio je tim RiGPT s Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Više o Hackathonu možete pronaći na službenoj stranici.

FOTO: PR, RITEH WEB TEAM