LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodna škola u Dubrovniku

RGN potiče veću zapošljivost svojih studenata, budućih inženjera rudarstva

U okviru Međunarodne škole rudarstva vrhunski su stručnjaci na svojim predavanjima i na radionicama prenosili studentima, istraživačima i predstavnicima industrije znanja i vještine koje mogu poboljšati konkurentnost inženjera rudarstva na tržištu rada.

U okviru Međunarodne škole rudarstva vrhunski su stručnjaci na svojim predavanjima i na radionicama prenosili studentima, istraživačima i predstavnicima industrije znanja i vještine koje mogu poboljšati konkurentnost inženjera rudarstva na tržištu rada.

Održana je Međunarodna škola rudarstva (Dubrovnik International ESEE Mining school – DIM ESEE). Okupila je međunarodne stručnjake za primarne i sekundarne sirovine iz istočne i jugoistočne Europe od 20. do 25. studenoga 2017. u Interuniverzitetskom centru Dubrovnik.

Na ovogodišnjem izdanju sudjelovalo je 39 polaznika iz devet europskih zemalja (Austrije, Finske, Hrvatske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine) te osam predavača sa sveučilišta iz Zagreba i Leobena, Zavoda za gradbeništvo Slovenije te iz industrije. Pristigli su i predstavnici Europske komisije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske te Europskoga instituta inovacija i tehnologije.

U okviru programa vrhunski su stručnjaci na svojim predavanjima i radionicama prenosili studentima, istraživačima i predstavnicima industrije znanja i vještine koje mogu poboljšati konkurentnost inženjera rudarstva na tržištu rada. Na tematskim radionicama DIM ESEE 2017 raspravljalo se o važnim pitanjima u kontekstu prelaska na kružno gospodarstvo i društvo bez otpada – kako očuvati prirodne resurse, kako obraditi te ponovno upotrijebiti rudarski i industrijski otpad u građevinskom sektoru te kako umanjiti utjecaj na okoliš novim pristupom.

Međunarodna škola rudarstva (DIM ESEE ) obrazovni je projekt vrijedan pola milijuna eura koji financira Europski institut za inovacije i tehnologiju kroz program KIC Raw Materials. Projektni konzorcij sastavljen je od osam visokoobrazovnih i istraživačkih institucija s područja istočne i jugoistočne Europe, s Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu kao vodećim partnerom.

Cilj je DIM ESEE projekta prijenos znanja te osnaživanje inovacijskih potencijala u područjima primarnih i sekundarnih sirovina – rudarstvu, recikliranju i gospodarenju otpadom. Riječ je o projektu cjeloživotnoga obrazovanja koji se provodi u bliskoj suradnji s dionicima iz industrije svih zemalja uključenih u projekt.

Njime se promiče ideja da se dodatnim znanjima iz područja rudarenja, oplemenjivanja te poboljšanja rudarskih tehnika u pogledu smanjenja njihova utjecaja na okoliš može pomoći prihvaćenosti rudarstva u širem društvu, za čije se potrebe sirovine i eksploatiraju. Dugoročno, takav program vodi održivosti u rudarenju i oplemenjivanju, čime se osnažuje gospodarski rast i stvaraju nova radna mjesta u zemljama istočne i jugoistočne Europe.

FOTO: PIXABAY