LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Državna matura

Rezultati jesenskog roka državne mature – više od polovice maturanata palo fiziku

Maturanti strukovnih škola bolji od gimnazijalaca na ispitu Informatike, a gotovo polovica pristupnika pala je osnovnu razinu matematike.

Maturanti strukovnih škola bolji od gimnazijalaca na ispitu Informatike, a gotovo polovica pristupnika pala je osnovnu razinu matematike.

Nestrpljivo iščekivani rezultati jesenskog roka državne mature 2022./2023. službeno su objavljeni jučer u 12 sati. Jesenskom roku pristupilo je 4 813 maturanata, od kojih je bilo 587 gimnazijalaca, 3586 učenika strukovnih škola te 640 drugih pristupnika. Ovaj rok nije prošao bez pokušaja prepisivanja, tako je jedan pristupnik uhvaćen prilikom korištenja nedopuštenih pomagala, nakon čega su svi njegovi položeni ispiti poništeni i zabranjeno mu je polaganje ostalih ispita na drugom (jesenskom) roku, poručili su iz NCVVO-a.
 

Matematika


Rezultati ispita osnovne razine matematike bili su razočaravajući, polagalo ga je 2628 pristupnika, a palo je njih oko 47 posto, odnosno 1188 učenika strukovnih škola i 62 gimnazijalca. Nešto bolja statistika bila je na višoj razini koju je polagalo 444 pristupnika, a ispit je palo samo 19 gimnazijalaca  i 132 učenika strukovnih škola.
 

Hrvatski  jezik


Više od polovice učenika strukovnih škola, čak njih 843 palo je na jesenskom roku iz hrvatskog jezika. Ispit je polagalo 1865 pristupnika, od kojih je pozitivnu ocjenu ostvarilo više od 80 posto gimnazijalaca. Razlike u rezultatima između gimnazije i strukovnih škola u ovom slučaju su zabrinjavajuće.
 

Engleski jezik


Na ovom predmetu statistika je ipak nešto bolja. Osnovnu razinu polagalo je 1193 pristupnika, od kojih je pozitivnu ocjenu dobilo oko 54 posto učenika iz strukovnih škola i oko 73 posto gimnazijalaca. Na višoj razini, odličan rezultat imaju gimnazijalci koji ne bilježe niti jednu negativnu ocjenu. Slabe rezultate nemaju ni pristupnici iz strukovnih škola – pozitivnu ocjenu ostvarilo je više od 90 posto pristupnika. 
 

Izborni predmeti


Učenici strukovnih škola bili su bolji od gimnazijalaca na ispitu iz Informatike. Ispit je polagalo 14 gimnazijalaca, od kojih više njih od 70 posto nije prošlo ispit, za razliku od 80 učenika strukovnih škola kod kojih je negativnu ocjenu dobilo oko 67 posto.

Maturanti su muku mučili i s polaganjem ispita Politika i gospodarstvo. Od 27 gimnazijalaca koji su polagali ispit, palo je njih 17, a iz strukovnih škola ispit je polagalo 78 učenika, a položilo ga je samo njih 19. 

Nešto bolji rezultati bili su na ispitu iz Biologije, na kojem je od 43 gimnazijalaca, palo samo njih četvero. Iz strukovnih škola ispit je polagalo 74 učenika, a njih 43 je dobilo pozitivnu ocjenu. Ispit iz Kemije položilo je više od 70 posto gimnazijalaca i oko 42 posto pristupnika iz strukovnih škola.

Ispit iz Fizike prošao je dosta loše za učenike strukovnih škola, gotovo 80 posto njih nije prošlo ispit, a kod gimnazijalaca je prolaznost bila oko 53 posto. 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA