LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvanredne okolnosti

Rektorski zbor donio odluke o posebnim uvjetima za upise zbog pandemije

Kandidatu koji u jesenskom upisnom roku postigne isti ili veći broj bodova od kandidata koji se na taj studijski program upisao s najmanjim brojem bodova u ljetnom upisnom roku omogućit će se upis izvan ukupne kvote.

Kandidatu koji u jesenskom upisnom roku postigne isti ili veći broj bodova od kandidata koji se na taj studijski program upisao s najmanjim brojem bodova u ljetnom upisnom roku omogućit će se upis izvan ukupne kvote.

Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19, Rektorski zbor Republike Hrvatske na svojoj je sjednici održanoj 21. svibnja 2021. raspravljao o uvjetima upisa na visoka učilišta u jesenskom roku za kandidate koji iz opravdanih razloga neće biti u mogućnosti ispite državne mature polagati u ljetnom upisnom roku.

– Budući da su Rektorski zbor, Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje još u lipnju 2012. potpisali Sporazum o Pravilima o uvjetima, postupku prijave, provedbi ispita za upis i rangiranju kandidata na studijske programe, prilikom provedbe upisa na visoka učilišta u ak. god. 2021/2022, okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19 smatrat će se opravdanim razlozima nepristupanja ispitima državne mature u ljetnom upisnom roku te će se na kandidate primjenjivati Pravila iz spomenutoga Sporazuma. – stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. sc. Marin Milković

Sukladno tome, pojašnjeno je, kandidatu koji u jesenskom upisnom roku postigne isti ili veći broj bodova od kandidata koji se na taj studijski program (u slučaju dvopredmetnoga studija na oba studijska programa) upisao s najmanjim brojem bodova u ljetnom upisnom roku omogućit će se upis izvan ukupne kvote, i to na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a u skladu s mogućnostima visokoga učilišta.

– Rektorski zbor Republike Hrvatske poziva sve kandidate za upis na visoka učilišta da se o provedbi državne mature tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) detaljno informiraju u Uputama koje je izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Uputama je moguće pristupiti na poveznici. – naglašeno je u priopćenju.

Zaključno, Rektorski zbor sve studente i zaposlenike visokih učilišta potiče da se odazovu pozivu na cijepljenje protiv bolesti COVID-19 te da na taj način pridonesu naporima koji se ulažu u što brže okončanje ove globalne pandemije.
FOTO: UNSPLASH