LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sporna diploma

Rektor Univerziteta u Travniku oštro reagirao na izjave Marijane Puljak o „kupovanju diploma na benzinskoj”

Saborska zastupnica Marijana Puljak izrazila je sumnju u način na koji je novi ministar poljoprivrede Josip Dabro stekao titulu magistra kineziologije.

Saborska zastupnica Marijana Puljak izrazila je sumnju u način na koji je novi ministar poljoprivrede Josip Dabro stekao titulu magistra kineziologije.

Josip Dabro iz Domovinskog pokreta, novog partnera u Vladi Andreja Plenkovića, suočio se s kritikama zbog svoje diplome prije negoli je preuzeo dužnost ministra poljoprivrede. Saborska zastupnica Marijana Puljak izrazila je sumnju u način na koji je stekao titulu magistra kineziologije.

Povodom optužbi da se diplome na Univerzitetu u Travniku mogu kupiti na benzinskim pumpama, rektor Univerziteta Rasim Dacić oštro je reagirao za N1.
 

„Iskreno, moram vam reći, podnijet ću tužbu. Zastupnica Puljak mora dokazati bar jedan slučaj da se diploma stekla na benzinskoj pumpi. Otkud njoj pravo da to tvrdi? Ako pronađe jednu takvu diplomu, zatvorit ćemo fakultet. Ovo je ozbiljna optužba i angažirali smo odvjetnika da ju tuži.” – izjavio je Dacić.


Mijautastična vijest: sveučilište dodijelilo doktorat jednom mačku


Zastupnica Puljak, s druge strane, tvrdi da nije iznosila tvrdnje, već postavljala pitanja.
 

„Glavni tužitelj BiH već je prošle godine govorio o ovakvim slučajevima, što je dovelo do uhićenja nekoliko dekana i profesora zbog korupcije. Među spomenutim univerzitetima bio je i Univerzitet u Travniku, stoga sam postavila pitanja.” – rekla je Puljak.


Agencija za znanost i visoko obrazovanje priznala je diplomu novog ministra, ističući da je proces priznavanja proveden u skladu sa zakonom.

Akademski i stručni naziv: pravila za pisanje


 

„Postupak priznavanja inozemne visokoškolske kvalifikacije gospodina Dabre proveden je u skladu sa Zakonom о priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija.” – navode iz agencije.


Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak 2020. godine predlagala je zakon po kojem bi bila obvezna provjera kvalifikacija državnih dužnosnika i direktora javnih poduzeća.
 

„Trebalo bi jasno objaviti kada su upisali i završili fakultet, te točnu kvalifikaciju. To se može službeno zatražiti i provjeriti.” – istaknula je Divjak.


Ostaje vidjeti kako će se situacija dalje razvijati i hoće li dodatne istrage razjasniti sve nedoumice oko vjerodostojnosti diploma s Univerziteta u Travniku, pa tako i one novog ministra poljoprivrede.
IZVOR: N1
FOTO: STUDENTSKI.HR, ILUSTRACIJA