LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trčimo za podršku mentalnom zdravlju

Rekordan broj učenika na 7. UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci „Mliječna staza”

Utrka je za manje od mjesec dana, a do sada se prijavilo oko 3000 sudionika koji će zajedno trčati s jednim ciljem.

Utrka je za manje od mjesec dana, a do sada se prijavilo oko 3000 sudionika koji će zajedno trčati s jednim ciljem.

Sedma UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza trčat će se s ciljem podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Za sada se prijavilo oko 3000 sudionika, a među njima je prijavljen rekordan broj učenika i nastavnika, posebno iz Sisačko-moslavačke županije.

Sredstvima prikupljenima kampanjom za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih te Mliječnom stazom UNICEF će, među ostalim, podržati širenje programa Škole podrške kao i nastavak provedbe programa Škole podrške u Sisačko-moslavačkoj županiji, a procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2023 za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 450 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnog osoblja te će koristi imati više od 13 000 učenika osnovnih i srednjih škola. – objasnili su iz UNICEF-a.

Mliječna staza održat će se od 15. do 24. rujna uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo. Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza primaju se na poveznici, a više informacija dostupno je ovdje.
 

Zašto je mentalno zdravlje u fokusu?


1. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, polovica (50%) svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a 75 posto javi se do sredine 20-ih godina. Međutim, veliki broj poremećaja ne prepoznaje se i u konačnici ne liječi.

2. Prema UNICEF-ovu izvještaju Stanje djece u svijetu 2021, 11,5 posto, odnosno oko 44 tisuće adolescenata u dobi 10 do 19 godina u Hrvatskoj ima problema s mentalnim zdravljem.

3. Mentalno zdravlje i dalje je okruženo stigmom i raznim mitovima, zbog kojih mladi u konačnici ne žele potražiti pomoć ili ne vjeruju da će im ona biti pružena.

Vrijeme je da se stane na kraj stigmi koja okružuje mentalno zdravlje i počne otvoreno razgovarati s djecom i mladima o njihovim problemima. I ne samo to, treba ih i usmjeriti stručnjacima koji će ih u nekim situacijama razumjeti bolje od roditelja. 



 

FOTO: PR