LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Global obučen u novo ruho

Redizajn prvih studentskih novina oduševio prisutne, u planu je pokretanje internetskog portala

– Za Global se zaista više ne može reći da su samo studentske novine, već one i sadržajem i izgledom mogu parirati profesionalnim medijima na našem tržištu. – izjavio je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

– Za Global se zaista više ne može reći da su samo studentske novine, već one i sadržajem i izgledom mogu parirati profesionalnim medijima na našem tržištu. – izjavio je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.

Iako sve statistike bilježe pad u čitanju novina, studentske novine Global više nego uspješno bore se protiv tog trenda. Naime, nakon dvije i pol godine postojanja i nakon što je postao sinonim za kvalitetan novinarski rad među studentima, list je osvježen novim redizajniranim izdanjem. S fakulteta su ponosni što ovakav projekt, uz to što vraća mladu populaciju prema tisku kao relevantnom mediju, potiče i razvoj mladih novinara koji dobro konkuriraju na tržištu rada.

– Možemo biti sretni što praksa ove vrste na humanističkom fakultetu mladim ljudima već dokazano pomaže da pronađu svoja mjesta u vodećim hrvatskim redakcijama. – navodi dekanica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, prof. dr. sc. Lidija Kos-Stanišić.

Također, pohvalila je i zrelost i samostalnost svih studentskih medija na Fakultetu političkih znanosti te zahvalila resornom ministarstvu, Sveučilištu u Zagrebu i Gradu Zagrebu što podržavaju rad mladih novinara. Voditelj projekta, prof. dr. sc. Igor Kanižaj ističe kako je za uspjeh zaslužno nebrojeno mnogo volonterskih sati koje su svi suradnici i studenti uložili u projekt. 

Inače, Global je mjesečnik koji se bavi temama iz studentskog i društvenog života, izlazi na 24 stranice u 5000 primjeraka i besplatan je. Izdavač je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Kvaliteta rada studenata i kvaliteta novina potvrđeni su i na Sveučilištu u Zagrebu s osvojenom Posebnom Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2014./2015. Global su novine koje uređuju studenti uz stručno vodstvo u suvremenom i profesionalnom redakcijskom sustavu, koji koriste i vodeće medijske kuće. Ono što je posebno bitno je da praksa stečena u Globalu nalazi primjenu u svim medijima u koje se studenti upute nakon obrazovanja. 

Još jedan od noviteta predstavljenih na konferenciji za novinare je i pokretanje internetskog portala u skoroj budućnosti. Trenutno ne otkrivaju mnogo o budućnosti ovog najmlađeg medija FPZG-a, no pripreme su pri kraju i portal bi trebao početi dijeliti kvalitetne članke s ostatkom svijeta u roku od nekoliko mjeseci. Urednici navode kako je ovo odlična prilika da mlade novinare prepoznaju drugi mediji i tako potencijalno unaprijede svoju karijeru. 

— Global ne želi samo pratiti trendove novinarstva, nego ih i postavljati, a sve brojniji mladi ljudi koje Global okuplja sigurno to mogu i ostvariti. Ponosimo se što možemo reći da radimo prema starim novinarskim standardima, bez politiziranja i bez žutila. – dodaje Igor Weidlich, glavni urednik Globala.

Planovi za budućnost također uključuju i aktivnije sudjelovanje u srednjim školama kako bi zainteresirale mlade koji tek planiraju upisivati fakultete za ovaj, po mnogima umirući medij. Unatoč tome Global se istaknuo kao kvalitetan protuotrov kroničnom nečitanju među mladima. To je prepoznao i prorektor za inovacije i transfer tehnologije i komunikacije, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga:

— Za Global se zaista više ne može reći da su samo studentske novine, već one i sadržajem i izgledom mogu parirati profesionalnim medijima na našem tržištu.

Konferenciji su još prisustvovali pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, profesor Srećko Tomas, dekan Ekonomskog fakulteta, prof. dr. sc. Lajoš Žager, prodekanica za nastavu Agronomskog fakulteta, prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić te saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

FOTO: MATEA PETROVIĆ