LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Raspravlja se o uvođenju albanologije na Filozofski fakultet; dekanica otkriva detalje

Dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu otkriva detalje o mogućem otvaranju albanskog lektorata u Hrvatskoj i hrvatskog lektorata u Albaniji. Za to se mora sklopiti međudržavni sporazum koji se očekuje već ovog proljeća.

Dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu otkriva detalje o mogućem otvaranju albanskog lektorata u Hrvatskoj i hrvatskog lektorata u Albaniji. Za to se mora sklopiti međudržavni sporazum koji se očekuje već ovog proljeća.

Filozofski fakultet u Zagrebu od sljedeće će akademske godine možda postati bogatiji za još jedan jezik, odnosno još jedan lektorat. Na sastanku održanom 11. veljače, na kojemu su rektora posjetili saborska zastupnica gospođa Ermina Lekaj Prljaskaj i Nj. E. veleposlanik Republike Kosovo gospodin Gëzim Kasapolli, bila je riječ i o potencijalnom otvaranju katedre albanologije i lektorata albanskog jezika na Sveučilištu u Zagrebu.

Filozofski fakultet pod svojim okriljem ima veliki broj jezika, među kojima su i, primjerice, rumunjski, makedonski, bugarski i drugi jezici koji nisu toliko popularan izbor za studiranje, kao što je slučaj s engleskim ili njemačkim. Bez obzira na to, svaki jezik ima svoje ljepote i čari studiranja pa će zasigurno i albanski jezik imati svoje studente.

Osim u Albaniji, taj je jezik službeni u Makedoniji te Kosovu i iznimno je specifičan jezik zbog svoje abecede koja, iako je slična latinici koju koriste Hrvati, ima zanimljivih razlika. Slovo y na albanskom čitat će se kao njemačko ü, l se čita kao lj, slovo l piše se kao ll, a druge će nam zanimljivosti, nadamo se, uskoro otkriti budući studenti. Osim što će se albanski moći učiti u Hrvatskoj, razgovara se i o lektoratu hrvatskoga u Prištini.

– Mi smo u razgovorima s Ministarstvom oko lektorata hrvatskog jezika u Prištini i lektorata albanskog jezika na Filozofskom fakultetu. Za to se mora sklopiti međudržavni sporazum koji očekujemo ovog proljeća. U međuvremenu je ove godine pokrenut kolegij na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta na kojem se može slušati i o albanskom jeziku, a naše kolegice s Croaticuma putovale su u Prištinu i na Filozofskom fakultetu držale tečaj hrvatskog jezika što će ponoviti i u sljedećem semestru. Nadamo se lektoratima od sljedeće akademske godine – izjavila je Vesna Vlahović-Štetić, dekanica Filozofskog fakulteta.

FOTO: PIXABAY