LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetska sveučilišta

Rang lista najboljih svjetskih sveučilišta: Loši plasmani hrvatskih institucija, Split bolji od Zagreba...

Sveučilište u Oxfordu već sedmu godinu za redom slovi za nabolje svjetsko sveučilište.

Sveučilište u Oxfordu već sedmu godinu za redom slovi za nabolje svjetsko sveučilište.

Časopis Times Higher Education već tradicionalno sastavlja rang listu najboljih svjetskih sveučilišta. S obzirom na temeljitost istraživanja, broj ispitanika i veliku količinu prikupljenih podataka, ova se rang lista smatra podosta relevantnom te daje precizan uvid u kvalitetu pojedenih sveučilišta.

Uspješnost se mjeri u četiri osnovna područja, a to su: podučavanje, istraživanje, transfer znanja (citiranost) i međunarodni izgledi. Ako se saberu svi parametri, Sveučilište Oxford ponovno se nalazi na vrhu ljestvice, a potom slijede Sveučilište Harvard, dok Sveučilišta Cambridge i Stanford dijele treće mjesto. Top pet zatvara MIT (Massachusetts Institute of Technology).
 

Loš plasman hrvatskih sveučilišta


Sveučilište u Zagrebu iz godine u godine bilježi pad, a ovog je puta ostvarilo najlošiji plasman te se nalazi u rasponu od 1201. do 1500. mjesta. Najbolje pozicionirano hrvatsko sveučilište, ono u Splitu, nalazi se u rasponu od 1001. do 1200. mjesta. Svoje mjesto na rang listi pronašlo je i Sveučilište u Rijeci, koje se nalazi ispod 1500. mjesta. Valja napomenuti kako ljestvica sadrži ukupno 1799 sveučilišta iz raznih dijelova svijeta.
FOTO: UNSPLASH