LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zadru

Radeta: „Znanstvena knjižnica je predugo bila žrtva loših politika i političara koji ne znaju što je knjiga“

Daniel Radeta predlaže prepuštanje Znanstvene knjižnice zadarskom Sveučilištu.

Daniel Radeta predlaže prepuštanje Znanstvene knjižnice zadarskom Sveučilištu.

Znanstvena knjižnica u Zadru je prema Danielu Radeti, predsjedniku zadarskog SDP-a, gradskom vijećniku i predsjedniku Odbora za izbor i imenovanje, pod političkim nasiljem već godinama. No, sada je odlučio istupiti u javnost te je Zadarskom tjedniku poslao cjelovito priopćenje u kojem objašnjava zašto bi knjižnica trebala pripasti Sveučilištu.
 

„Jutros se trebala održati sjednica Odbora za izbor i imenovanje na kojoj su trebali biti izabrani novi članovi Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice. Sjednica nije održana zbog opstrukcije članova Odbora iz redova HDZ-a i Akcije mladih koji se nisu pojavili. Znanstvena knjižnica je predugo bila žrtva loših politika i političara koji ne znaju što je knjiga. Takve su im bile i kadrovske politike.

Od tajnice gradonačelnika sam zatražio da se na Dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća uvrsti i Odluka u prepuštanju Znanstvene knjižnice zadarskom Sveučilištu. Time građani ništa ne gube, Znanstvena knjižnica dobiva perspektivu razvoja te se zaustavlja proceduralno političko nasilje koje traje godinama.

Vrhunac nezakonitih radnji dobili smo u vidu imenovanja v.d. ravnateljice od strane HDZ-a, koja je ovim činom ostvarila protupravnu imovinsku korist, što spada u sferu kaznenog djela. Početak i kraj HDZ-ovih interesa je i onako samo činjenica tko će biti, a tko neće, ravnatelj te ustanove. Ovom Odlukom završava političko nasilje nad Ustanovom koja ujedno dobiva i novi početak. Siguran sam kako Sveučilište zna što će sa Znanstvenom.“ – stoji u priopćenju prema Zadarskom tjedniku.


Pale su ozbiljne optužbe, poput one da je počinjeno kazneno djelo: u vidu imenovanja v.d. ravnateljice od strane HDZ-a, koja je ovim činom ostvarila protupravnu imovinsku korist, što spada u sferu kaznenog djela.

Druga strana se za sada nije izjasnila, ali je budućnost Znanstvene knjižnice još uvijek nepoznata.
FOTO: FB SCREENSHOT VIA CANVA, ILUSTRACIJA