LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski poslovi

Rad putem studentskog servisa: sve što trebaš znati!

Donosimo odgovore na pitanja koliko ugovora možete izvaditi, možete li raditi na studentski ugovor nakon diplome, kako funkcionira studentski posao za vrijeme godine mirovanja i drugo.

Donosimo odgovore na pitanja koliko ugovora možete izvaditi, možete li raditi na studentski ugovor nakon diplome, kako funkcionira studentski posao za vrijeme godine mirovanja i drugo.

Studentski poslovi dobro su poznati većem broju studenata, koji rade za džeparac, pokrivanje životnih troškova ili za ostvarenje određenih ciljeva koje su si postavili. Razlozi su brojni, a raznovrsni su i poslodavci koji ih čekaju – od horor priča do onih o pronalasku posla toliko dobrog da ga nastavljate raditi i nakon završetka fakulteta. 

Neovisno o tome kakav posao ćete izabrati, bio to onaj u kafiću ili nekom uredu, ovo je par stvari na koje morate obratitit pozornost, upozoravaju iz zagrebačkog Studentskog centra.
 

Potpisivanje ugovora


Bez ugovora nemojte započinjati posao, a prilikom potpisivanja ugovora obavezno recite poslodavcu da ga on prvi uredno popuni i uvjeri ugovor, a tek zatim ga vi potpišite – nemojte potpisivati ugovor prije poslodavca!

Diplomirana studentica traži posao, FOTO: Canva
 

Broj ugovora


Studenti mogu raditi više studentskih poslova odjednom te tijekom godine mogu izvaditi neograničen broj studentskih ugovora, ako prethodne redovito vraća u Student servis. Na mjesečnoj razini, student/ica može preuzeti tri ugovora za istog poslodavca pod uvjetom da prethodno podignute redovito vraća u Student servis.
 

Isplate naknada


Studenti isplate mogu očekivati nakon što poslodavac naručitelj posla plati račun Studentskom centru u Zagrebu. Isplate se vrše na osobni žiro ili tekući račun studenta otvorenog u bilo kojoj banci na teritoriju Republike Hrvatske.
 

Mirovanje godine


Studenti koji imaju prekid, koji su se ispisali ili prelaze s izvanrednog studija u redovni studij u tijeku akademske godine te maturanti koji nisu odmah iza redovitog školovanja upisali fakultet stječu pravo rada s početkom nove akademske godine tj. od 01. listopada tekuće akademske godine.

Student i laptop, FOTO: Canva
 

Rad nakon diplomiranja


Čak i nakon što završite fakultet, možete raditi putem Studentskog servisa. Naime, studenti imaju pravo raditi preko Student servisa najdulje do kraja akademske godine u kojoj su završili studij ili do isteka razdoblja od 3 mjeseca od završetka studija, ovisno od toga što je povoljnije za studente.

Potrebno je dostaviti potvrdu o diplomi i ispunjenu izjavu.
 
 
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA