LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova istraživanja

Putovanje biciklom na fakultet pozitivno djeluje na mentalno zdravlje

Vožnja bicikla do fakulteta studentima može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja.

Vožnja bicikla do fakulteta studentima može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja.

U najnovijem istraživanju u Škotskoj koje je provedeno na više tisuća ljudi dokazano je da bicikliranje na posao, do škole ili fakulteta pozitivno utječe na poboljšanje mentalnog zdravlja i sudjeluje u prevenciji nastanka depresije i anksioznosti.

Iako podaci pokazuju da muškarci više i češće voze bicikl, bicikliranje ipak pozitivnije utječe na mentalno zdravlje žena.
 


VEZANO: Projekt „Bijeli ljiljani”: posjetite festival mentalnog zdravlja


 

Zdraviji život


U  istraživanju je sudjelovalo tisuće sudionika u dobi između 16 i 74 iz Škotske koji rade na području Glasgowa i Edinburgha te žive u blizini biciklističke staze. Također, na početku istraživanja nijedan od sudionika nije imao recepte za antidepresive, piše Hina.

Među biciklistima je tijekom posljednjih godina prepisano 15 posto manje recepata za depresiju i anksioznost, što dokazuje učinkovito djelovanje vožnje bicikla.
 

Mnoge prednosti vožnje bicikla


Profesor Chris Dibben s Fakulteta geoznanosti Sveučilišta u Edinburghu koji je ujedno i voditelj istraživanja, komentirao je da rezultati istraživanja o bicikliranju na posao ili fakultet ne utječu pozitivno samo na mentalno zdravlje, već pomažu i u smanjivanju zagađenja i smanjenju emisije ugljika.

FOTO: FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA