LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neobičan rasplet događaja

Prvi rezultati državne mature: prolaznost više razine matematike iznosi visokih 91 posto

Pogreška u postavljanju matematičkog zadatka, bodovanje eseja iz hrvatskog te pisanje samo jedne razine tog predmeta, samo su neki od izazova koji su dočekali ovogodišnje maturante.

Pogreška u postavljanju matematičkog zadatka, bodovanje eseja iz hrvatskog te pisanje samo jedne razine tog predmeta, samo su neki od izazova koji su dočekali ovogodišnje maturante.

Ovogodišnju maturu obilježili su noviteti poput istog ispita iz hrvatskog jezika za sve, te uvođenje praga prolaznosti na esejskom dijelu ispita, prenosi Večernji.hr.

Hrvatski je polagalo 27 194 učenika, od čega je njih čak 3562 dobilo ocjenu nedovoljan, a njih 788 palo je i na eseju i na ispitu. Esejski dio ipak je prošao nešto bolje nego lani, tak da je nula bodova ostvarilo 1963 učenika, za razliku od prošlogodišnjih 2685 učenika.

Mature koje su učenicima zadale najviše problema su fizika, kemija, politika i gospodarstvo, a rezultati su najgori u proteklih pet godina. Prag prolaznosti na fizici iznosio je samo 25 posto, a jedinicu je dobila gotovo polovica učenika, njih 46,4 posto. Ispit politike i gospodarstva nije prošao ništa bolje, na tom ispitu je palo 31,3 posto učenika.

Ispit iz matematike također nije prošao bez poteškoća. Naime, uočena je pogreška u postavljanju zadataka pa su svi učenici dobili jedan bod, što je usrećilo 276 pristupnika kojima je taj bod donio prolaz. Viša razina matematike prošla je izvrsno, s time da je prolaznost ostvarilo čak 91 posto učenika. Rezultati niže razine matematike prošli su nešto slabije, 18,8 posto učenika nije položilo ispit.

Rezultati mature iz informatike i biologije pokazuju pomak u odnosu na prethodne godine, što dodatno utvrđuje činjenica da rezultati biologije nisu bili ovako dobri u posljednjih pet godina.

FOTO: ANA KOLINGER