LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Putovanje za vrijeme koronavirusa

Provjerili smo mogu li studenti s potvrdom o studiranju prelaziti granicu bez testa i samoizolacije

Iako je studentima načelno dopušteno da putuju bez predočenja PCR-testa i odrađivanja samoizolacije uz određenu dokumentaciju, postoji skupina koja ne spada u to pravilo.

Iako je studentima načelno dopušteno da putuju bez predočenja PCR-testa i odrađivanja samoizolacije uz određenu dokumentaciju, postoji skupina koja ne spada u to pravilo.

S obzirom na to da na snagu stupaju sve strože protuepidemijske mjere koje se, između ostalog, odnose i na prelazak granice, kontaktirali smo Ministarstvo unutarnjih poslova kako bismo doznali mogu li studenti i u kojim slučajevima prelaziti granicu bez predočavanja negativnog PCR-testa i bez odrađivanja samoizolacije. Pitali smo ih, također, vrijedi li još pravilo o boravku do maksimalnih 12 sati izvan Hrvatske bez predočenja testa i samoizolacije.

Dovoljni su potvrda, indeks ili drugi dokumenti o statusu studenta

Baš kao što je to bio slučaj i ranije, i sada studenti spadaju pod iznimke od obveze posjedovanja rezultata PCR-testa pri ulasku u Hrvatsku.

– Studenti, neovisno radi li se o osobama koje putuju iz zemalja EU-a ili se radi o državljanima trećih zemalja koji putuju iz trećih zemalja, uz dokument koji dokazuje status studenta u Hrvatskoj ili inozemstvu (potvrda s fakulteta, Indeks ili bilo koji drugi dokument kojim mogu dokazati status studenta) spadaju u iznimke od obaveze posjedovanja negativnog rezultata PCR-testa prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku. – kažu nam iz MUP-a.

Pravilo ne vrijedi za sve

Iako bi mnoge ta vijest mogla obradovati, ne treba se radovati unaprijed jer se spomenuto pravilo odnosi samo na studente koji studiraju u Hrvatskoj, ali žive izvan nje i obrnuto. Odnosno, studenti koji žive i studiraju u Hrvatskoj neće moći za praznike skoknuti preko granice ako nemaju negativan nalaz PCR-testa ili ne planiraju odraditi samoizolaciju. 

Što ako vas zateknu bez testa ili potvrde o studiranju?

Nećete završiti u zatvoru ili zaraditi novčanu kaznu ako ne posjedujete negativan nalaz PCR-testa, odnosno ako nemate dokumentaciju kojom potvrđujete da ste student, ali dobit ćete letak s uputama o postupku ukidanja samoizolacije.

– Na letku se nalazi e-adresa graničnog prijelaza na kojem je putniku određena mjera samoizolacije, odnosno na koju mogu poslati sve potrebne informacije u cilju eventualnog uklanjanja (brisanja) unijete mjere. – kažu nam iz MUP-a. 

Na pitanje je li moguće otići izvan Hrvatske ako svakodnevno putujete izvan Hrvatske u svrhu studiranja i vratiti se bez predočenja testa ako je putovanje trajalo kraće od 12 sati, nažalost nismo dobili odgovor.

Imajte na umu, međutim, da je trenutna Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske na snazi do 31. ožujka 2021. godine i da bi nakon toga mogle nastupiti određene izmjene.
FOTO: PIXABAY