LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Turkologu u čast!

Profesor s FFZG-a pokrenuo novu znanstvenu disciplinu u Hrvatskoj; organizira se skup njemu u čast

Međunarodni znanstveni skup u čast profesoru Čauševiću okupit će dvadeset i osam sudionika iz osam zemalja.

Međunarodni znanstveni skup u čast profesoru Čauševiću okupit će dvadeset i osam sudionika iz osam zemalja.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 30. lipnja do 1. srpnja 2022. održat će se međunarodni znanstveni skup pod nazivom Turkologu u čast! povodom 70. rođendana prof. dr. sc. Ekrema Čauševića, utemeljitelja Katedre za turkologiju na zagrebačkome Filozofskom fakultetu. 

Profesor Ekrem Čaušević zaslužan je kako za razvoj prvog i jedinog studija turkologije u Hrvatskoj, tako i za razvoj turkologije kao nove znanstvene discipline u hrvatskoj akademskoj zajednici.

Autor je velikoga broja znanstvenih i stručnih radova u kojima se bavi gramatikom turskoga jezika, tursko-hrvatskim kontrastivnim analizama i kulturnom poviješću osmanske Bosne, s posebnim naglaskom na analize turkoloških radova iz pera bosanskih franjevaca. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja za doprinos znanosti.

Uz znanstveni rad bavi se prevođenjem književnih i povijesnih djela s turskog i osmanskog jezika na hrvatski. Široj je javnosti poznati po hvaljenim prijevodima djela turskoga nobelovca Orhana Pamuka.

Međunarodni znanstveni skup u čast profesoru Čauševiću okupit će dvadeset i osam sudionika iz osam zemalja – dvanaest uglednih stručnjaka iz inozemstva i šesnaest iz Hrvatske – koji će izložiti većinom turkološke radove iz područja lingvistike, povijesti i osmanistike.

Cjelokupni program možete pronaći na poveznici.

FOTO: STUDENTSKI.HR