LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bogata akademska karijera

Profesor s FER-a i bivši rektor izabran u počasno zvanje professora emeritusa

Nagrađivani profesor Branko Jeren sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva izabran je u počasno zvanje professora emeritusa.

Nagrađivani profesor Branko Jeren sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva izabran je u počasno zvanje professora emeritusa.

Prof. dr. sc. Branka Jerena s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu Senat Sveučilišta u Zagrebu jučer, 8. srpnja 2021, izabrao je u počasno zvanje professora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu.

Profesor Jeren iza sebe ima bogatu povijest obnašanja raznih dužnosti, pa je tako od 1993. do 1995. bio ministar znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, dok je od 1998. do 2002. godine bio rektor Sveučilišta u Zagrebu. Jeren je, pišu s FER-a, dao iznimno velik doprinos razvoju i informatizaciji znanstvenoga visokoobrazovnog sustava te hrvatskoga društva u cjelini. Od 1996. do 1998. godine bio je i savjetnik predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana za znanost i tehnologiju.
– Cjelokupan znanstvenoistraživački, nastavni i organizacijski rad u području tehničkih znanosti profesora Jerena veže se ponajviše uz vrhunske, međunarodno priznate rezultate u istraživanju digitalne obrade signala i računalnih sustava za mjerenje, nadzor i upravljanje procesima. – stoji u priopćenju.
Jeren je bio zaspolen na Elektroničkom odjelu Instituta Ruđer Bošković dvije godine i tada je radio na razvoju i konstrukciji digitalne elektroničke instrumentacije i digitalnih sustava za mjerenje i upravljanje procesima. Zatim je radio u Institutu za elektroprivredu godinu dana, a nakon toga zaposlio se kao asistent na Elektrotehničkom fakultetu, današnjem FER-u, na Zavodu za elektroničke sustave i obradbu informacija. Za docenta je izabran 1985, za izvanrednog profesora 1990, za redovitog profesora 1997, a za redovitog profesora u trajnom zvanju 2002. godine.

Uz brojne uspjehe koji se navode, poseban se naglasak stavlja na njegov doprinos uspostavi sustava zapošljavanja znanstvenih novaka:
– Posebice je značajan doprinos profesora Jerena u uspostavi sustava zapošljavanja znanstvenih novaka u sklopu znanstvenoistraživačkih projekata, čime su postavljeni temelji kadrovske obnove i razvitka znanstvene i akademske zajednice te Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet preko koje je još 1995. godine, u jeku Domovinskoga rata, omogućen besplatan pristup internetu svim hrvatskim građanima. – navode s FER-a.
Profesor Jeren počasni je doktor na mostarskom sveučilištu te je osim toga dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Jedna je od njih Državna nagrada za znanost, koju je primio 1997. godine te Zlatna plaketa Josip Lončar za dugogodišnji predani nastavni i znanstveni rad i iznimni doprinos razvoju Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz 2004. godine. Nagradom Nikola Tesla Hrvatske sekcije IEEE nagrađen je 2015. godine, a Državnom nagradom za životno djelo u području tehničkih znanosti 2019. godine.
FOTO: FER/EDIT